Social Icons

Pages

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Tammikuu 1992 osa 2



  

   Rakkaat veljeni ja sisareni, ystäväni. Haluan tervehtiä teitä kaikkia mitä sydämellisimmin profeetta Jesajan sanoin: "Kaikissa heidän ahdistuksissansa oli hänelläkin ahdistus, ja hänen kasvojensa enkeli vapahti heidät. Rakkaudessaan ja sääliväisyydessään hän lunasti heidät, nosti heitä ja kantoi heitä kaikkina muinaisina päivinä." (Jes. 63: 9).
   Viimeksi lähettämässäni kirjasessa "Profeetta vaiko kultainen vasikka" puhuttiin hyvin vakavista asioista. Minulle itselleni tuo kirjanen on merkinnyt hyvin paljon. Joku saattaa hymähtää ja ajatella, että kuinka joku voi sanoa tällaista jostakin itse kirjoittamastaan kirjasesta. Sallinet minut sanoa jotakin selitykseksi? Tuon kirjasen syntymisen aikoina sydämeni oli todella hyvin raskautettu, ja mieleni oli täynnä mitä ristiriitaisimpia ajatuksia. Jumalan Sanan totuudet ja käytännön todellisuus näyttivät olevan hirvittävässä ristiriidassa keskenänsä. Kaksikymmentä vuotta olin halunnut palvella Herraa, ja tässäkö on lopputulos kaikesta: entistä suurempi sekaannus ja hajaannus jumalanlasten keskuudessa! Aina olin halunnut korostaa sitä, ettei Jumala anna kunniaansa kenellekään ihmiselle, ja kuitenkin hetkestä toiseen yhä enemmän vedottiin välikappaleeseen ja pantiin toivo häneen. Yhä suuremmassa määrin sielunvihollinen tuli luokseni ja kuiskaili korvaani (joskus kuin pasuunan äänellä): "Kuinka sinä voisit olla oikeassa tässä asiassa, kun enemmistö on toista mieltä? Katso elämääsi, kuinka kaikki epäonnistuu ja syytä sinun ei tarvitse hakea kauempaa: sinä et ole antanut kunniaa suurelle saarnaajalle. Katso, kuinka hyvin on kaikkien niiden suhteen, jotka ovat yrittäneet saada sinut ymmärtämään "totuuden". Sinä taistelet itse Jumalaa vastaan, kun et vain toista sitä, mitä tuo saarnaaja sanoi."
   Sydämeni oli pakahtumaisillaan kaikkien näiden syytösten keskellä, ja jouduin todella ajattelemaan, mistä olin saanut tällaisen asenteen sisimpääni. Yksi perusajatuksista sanomassamme on "Kolmas Exodus", kolmas maastalähtö. Esikuvana tälle on nimenomaan Israelin kansan poisjohtaminen Egyptin orjuudesta.
   Niin kuin olen aikaisemmissakin kirjoituksissani tuonut julki, johti Herra minut ensimmäiseksi lukemaan Pyhiä Kirjoituksia, ennen kuin luin mitään hengellistä kirjallisuutta. Tästä johtuen sydämeni on aivan erikoisella tavalla ollut ankkuroituneena Jumalan Sanaan, ja minun on mahdotonta ottaa vastaan mitään opetusta tai ajatusta, viemättä sitä Pyhien Kirjoitusten Valoon. On kysymys mistä asiasta tahansa, se on sitova meille vasta sitten, kun se saa Uurimin ja Tummimin, Uuden- ja Vanhan Testamentin välkähtelemään täydellisessä sopusoinnussa. Sama koskee myös tätä asiaa. Tietoisuudessa siitä, että Kaikkivaltias Jumala ei muuta Sanaansa ja toimii pelastushistorian loppuun asti Sanansa mukaisesti, on ainoa mahdollisuus löytää kestävä ratkaisu ja vastaus tähän kysymykseen Jumalan Sanasta. Miten Jumala toimi edellisten vastaavien tapausten kohdalla?
   Israelin kansan kohdalla tapahtunut ensimmäinen exodus oli niin valtava ja merkittävä tapahtuma, että siitä puhutaan todella paljon ja selventävästi koko Raamatussa.
   Nykytilanne oli niin ahdistavana sydämelläni, että tunsin pakon kirjoittaa siitä jotakin. Selailin Raamattuani sieltä täältä ja yritin saada jonkinlaisesta langanpäästä kiinni alkaakseni kirjoittaa aiheesta. Usea päivä kului ilman että olisi syntynyt mitään, kunnes aivan kuin aurinko olisi tullut esiin pilvien takaa. Sisäinen ääni sanoi minulle: "Sinun ei tarvitse itse kirjoittaa mitään. Avaa Raamattusi aivan alusta ja ota esiin kaikki Sanankohdat, jotka puhuvat tästä aiheesta."
   Lähes kahdenkymmenen seitsemän vuoden ajan olen lukenut Sanaa, mutta tuskin koskaan olen ollut niin vaikutettu Jumalan Sanan todistuksen voimasta! Mitä pidemmälle pääsin, sitä enemmän sydämeni riemuitsi; ei siitä, että minä olisin kaikkina näinä vuosina ollut oikeassa, vaan siitä, että Jumala on oikeassa!
   Kirjaseni esipuheessa on yksi merkittävä kappale, jota kirjoittaessani ikään kuin hätkähdin ja kysyin itseltäni: "Tiedätkö todella, mitä kirjoitat? Käytät sanontaa NÄIN SANOO HERRA!"
   "Jos me luemme ainoastaan Uutta Testamenttia ja otamme vastaan sen todistuksen Mooseksesta ja profeetoista, on todellakin mahdollista todistaa 'totuudesta', mutta 'NÄIN SANOO HERRA', se on vain osatotuus, totuus pienellä kirjaimella! Osatotuus tekee meille mahdolliseksi puhua hurskaasti ja uskoa olevamme osallisia kaikista Jumalan Sanan lupauksista, mutta siitä huolimatta me saatamme olla katastrofaalisesti väärässä!"
   Tiedostamatta itse todella sitä, latomisvaiheessa aivan automaattisesti kirjoitin lainausten otsikoksi "NÄIN SANOO HERRA". Vasta lukiessani valmista kirjasta käsitin, mitä tuo "NÄIN SANOO HERRA" todella tarkoittaa. Kysymys ei siis ollut jostakin minun kirjoittamastani, vaan Jumalan vastauksesta meille tässä viimeisessä ajassa. Mitä useampaan kertaan luen tuon kirjasen, sitä voimakkaampana loistaa minulle Taivaallinen Valo, sitä selvemmin näen Valtavan Jumalan paljastettuna kansallensa!
   Me elämme todella vaikeassa ajassa, jossa me etsimme vastauksia kysymyksiimme ja vaikeuksiimme. Me kysymme toistamiseen, mistä johtuu se, ettei Jumalan apu ole saavuttanut meitä, vaikka niin monta ahdistuksen vuotta on takanamme. Mitä enemmän huudamme, sitä enemmän vaikeudet näyttävät kasaantuvan!
   Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna vierailin eräässä seurakunnassa ja kävin pitkän keskustelun saarnaajan kanssa. Tästä keskustelusta en voi mainita enempää, mutta yksi esiin tulleista perusajatuksista oli se, että meidän on moni asia ajateltava aivan uudella tavalla, uudelta pohjalta.
   Minä en tiedä mitä ajatuksia kirjaseni on herättänyt veljissäni ja sisarissani, mutta sen lukemisen jälkeen siitä ovat erikoisella tavalla kaksi sanankohtaa kuin tulikirjaimin palaneet silmieni edessä. Kaksi kohtaa, jotka ovat minut saaneet näkemään ja tuntemaan monet asiat aivan uudella, selvemmällä tavalla kaiken tämän keskellä: "Profeetta sanoi, profeetta teki, profeetta sanoi, profeetta näin, profeetta noin!" "Jotta sanoisimme asian juuri siten kuin profeetta sanoi, lukekaamme siis hänen saarnastansa se ja se... Meidän tulee sanoa kaikki niin kuin profeetta sanoi!"
   "Kaikissa heidän ahdistuksissansa oli hänelläkin ahdistus, ja hänen kasvojensa enkeli vapahti heidät. Rakkaudessaan ja kärsivällisyydessään hän lunasti heidät, nosti heitä ja kantoi heitä kaikkina muinaisina päivinä" (Jes. 63: 9-). Minä uskon, että jokainen meistä voi todistaa samasta asiasta. Herra on ollut meille hyvä aivan erikoisella tavalla. Mutta mitä tahansa Hänen lähettämänsä palvelijat ovat tehneetkin, ja mikä heidän tehtävänsä on ollut Jumalan kansan keskuudessa; aina on ollut kuitenkin kysymys jostakin paljon suuremmasta, kuin mitä inhimillinen silmä on nähnyt: Lähetetyt ovat olleet vain välikappaleita, varustettuna voimalla, joka ei ollut peräisin heistä itsestänsä. Jumalan armo lähestyi ihmistä aina erityisellä tavalla niinä hetkinä, kun joku Jumalan lähettämä palvelija astui esiin sanoman kanssa. Jumalan rakkaus lähestyi ihmistä, odottaen vastarakkautta!
   Monelle ihmiselle Jumala on jotakin kaukaista ja sellaista, mihin ei voi saada minkäänlaista kosketusta. Mutta edellä mainitunkin sanankohdan perusteella voimme nähdä, että Hän jatkuvasti seuraa kaikkea meille tapahtuvaa ja tuntee meidän kanssamme jokaisessa elämämme vaiheessa: "Kaikissa heidän ahdistuksissaan oli Hänelläkin ahdistus!" Kuka voi todella käsittää näiden sanojen julkituoman rakkauden ja  laajuuden?!
   "Hän lunasti heidät, nosti heitä, ja kantoi kaikkina muinaisina päivinä." Mitä täytyykään Kaikkivaltiaan Isämme tuntea sydämessänsä, kun tämän ajan kirkkaana loistavasta Sanan valosta huolimatta kaikkialla suitsutetaan välikappaleelle ja uskotaan hänen johtavan ja kantavan Jumalan kansaa! Mitä Hän ajatteleekaan kuullessaan riemuhuudot ja kansan karkeloinnin äänet kultaisen vasikan ympärillä!
   Kuka johtaa ja ketä? Kuka kulkee Jumalan kansan edellä, kuka pitää huolen siitä? "...ja erämaassa, jossa sinä olet nähnyt, kuinka Herra, sinun Jumalasi, on kantanut sinua, niinkuin mies kantaa poikaansa, koko sen matkan, jonka te olette kulkeneet..." Halleluja, ylistys Jumalalle! Niin kuin rakastava isä kantaa ja suojelee lastansa, pientä poikaansa, niin on meidän Taivaallinen Isämme kantanut meitä tähän asti voimansa käsivarsilla, ja on tekevä sen edelleenkin! Viekööt askeleeni kiiruusti minut pois kultaisen vasikan ympärillä tanssivasta ja riemuitsevasta joukosta! Viekööt askeleeni minut joutuin pois siitä joukosta, joka katseet loistaen huutaa pappien johdolla: "Katso, Israel, tässä on teidän jumalanne, joka johti teidät Egyptin maasta!" Kiitäkööt askeleeni, kiiruhtakoot jalkani Golgatan ristin juurelle, missä on ainoa todellinen uskovaisen palvonnan paikka, paikka, missä kaikki todelliset Jumalan lapset kokoontuvat! Katsokaa kaikki, tulkaa tänne, sillä täällä on Hän, joka on meidät lunastanut, joka on meitä kantanut, joka on meitä johtanut: HÄN ON TIE TOTUUS JA ELÄMÄ!
   Jumala on aina tehnyt suuria niin kansansa kuin uskosta osattomankin maailman edessä. Mutta kuinka moni on todella käsittänyt tämän tekemisen merkityksen ja tarkoituksen? Mainitsin sydämelläni olevan kaksi sanankohtaa, jotka erikoisesti puhuttelevat minua. Toinen niistä on Jer. 2: 6: "He eivät kysyneet: 'Missä on Herra, joka toi meidät pois Egyptin maasta, joka johdatti meitä erämaassa, arojen ja kuilujen maassa, kuivuuden ja synkeyden maassa, maassa, jossa ei kukaan kulje eikä yksikään ihminen asu?'"
   Mikä loistaa erämaassa, vuorten varjossa? Mikä on tuo tulten kajo, punaiseksi värjäytynyt ehtootaivas? Mikä on tuo vuorenhuiput valaiseva kirkas loiste? Kauaksi laaksoihin kantautuu ihmismassojen ääni, vuorenrinteille äänekäs laulu ja ilohuuto. Kansa juhlii, riemuitsee, ylistää ja palvoo jumalaansa. Keskellä ihmispaljoutta seisoo sen kuva, kultainen, loistava, ylväänä ja mahtavana karkeloivien naisten ja äänekkäiden miesten yläpuolella.
   Kansa juhlii, iloitsee ulosjohtamisesta, vapaudesta. Jalot kädet heittelevät erämaan kukkasia patsaan juurelle, sormet hivelevät muotokuvan sileätä pintaa. "Katso, Jumalan kansa, tässä on teidän jumalanne, joka johti teidät ulos orjuudesta, Baabelin vankeudesta!" Riemu loistaa juhlaväen silmistä, ilon kyyneleet valuvat vanhain poskille. On koittanut luvattu aika, Sanan lupaukset ovat toteutuneet, jumala ilmestynyt ihmisten keskellä!
   Kansa tanssii, kiertää jumalaansa, kultaista vasikkaa. "Johda meitä, johda meitä, vie meidät luvattuun maahan!" Pyhät jalat nousevat, laskevat, tomu kohoaa ilmaan. "Halleluja, halleluja! Tässä on kansasi, tässä olemme me, etuoikeutetut!" Äidit viittovat kohti kullan loistoa: "Lapseni, katsokaa, painakaa mieleenne, uskokaa, uskokaa se vain!" Isät nostavat poikiaan käsivarsillensa, katsovat silmät kiiltäen kohti jumalaansa: "Poikani, rakas lapseni, tässä on sinun toivosi, tässä on sinun tulevaisuutesi!"
   Israel juhli kultaista vasikkaa, maailman kansat kultaista miestä, kahdella jalalla seisovaa. "Katsokaa, tässä on hän, joka on suurin kaikista jumalanmiehistä, katsokaa, eikö hän olekin suuri!"
   Kansa juhli, iloitsi täyttymyksestä, odotti suuria, kiitti menneistä, luotti suureen jumalaansa. Mutta kaikki eivät iloinneet, eivät sanoneet: "Johda meitä, vie meidät luvatun kokemiseen!" Minne olisi kuvapatsas kulkeva, minne johdattava valitun kansan? Minne päin olisi vasikan pää osoittava, minne muovatun kuvan kasvot silmänsä luova? Minne olisi kansa päätyvä, missä jumala seuraavan yönsä viettävä?
   Kansa katsoi jumalaansa, veistettyyn kuvaan, luotti jumalalliseen johdatukseen, jumalan mielen julkitulemiseen. Mutta ei kulkenut jumala itseksensä, seisoi siinä minne sen olivat vahvat käsivarret nostaneet. Minne olisi jumala kansan johdattava, sinne, minne sen väkevät käsivarret olisivat kantava, vahvat jalat kuljettava! Kansa uskoi johdatukseen, kantajat suureen voimaansa; hymyilivät, myhäilivät tyytyväisinä: oli paljon seuraajia, paljon uskollisia kannattajia! Mutta petosta, petosta oli kaikki, kansa harhaanjohdettua!
   Kansa palvoi, kiitti, ylisti, mutta väärille korville kaikuivat heidän ylistyksensä, sillä ei kuullut Taivaan Jumala, ei ilahtunut Israelin Pyhä. Ei kysynyt kansa: "Missä on Herra, joka toi meidät pois Egyptin maasta, joka johdatti meitä erämaassa?"

   Markku Vuori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text