Social Icons

Pages

tiistai 19. marraskuuta 2013

Päiväkirjaa 19.11.2013





Taivaallisia sointuja vai kamalaa kakofoniaa?

Itkin alkuyöstä jälleen kerran. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut samasta aiheesta, mutta nyt koin kaiken elävämpänä kuin milloinkaan muulloin.
Koska voin pitää itseäni puoliksi saksankielisenä, katselen televisiosta enimmäkseen saksalaisia satelliittikanavia. Alkuyöstä tuli jälleen kerran todella mahtava kuorolauluohjelma, jossa esiintyivät Hessenin tunnetuimmat kuorot.
Yksi kuoronjohtajista toi esiin muutamia tekijöitä, jotka ovat perusasioita menestykselliselle kuorolle. Täytyy olla selvä päämäärä, tarkoitus. Lisäksi tarvitaan kuria.
Suorastaan rakastan kaunista, melodista musiikkia yli rajojen. Musiikki on parasta lääkettä sielulleni, mutta se ei ole kaikki mitä tarvitsen. Kaipaan jatkuvasti kosketusta todelliseen hengelliseen maailmaan, joka ruokkii olemustani aidolla Jumalan rakkaudella.
Itkin jälleen kerran ajatellessani kaikkea sitä, mitä olen joutunut kirjoittamaan kautta elämäni. Miksi, miksi ei Jumalan seurakunta, uskovaiset, kykene esittämään mitään sopusointuista, sielua ravitsevaa musiikkia noiden kuorojen tavalla? Miksi ajoittain ei edes kaksi esiintyvää uskovaista voi olla sopusoinnussa ja harmoniassa, niin että syntyisi edes duetto, jota maailma mielellään kuuntelee? Tuntuu suorastaan ironiselta odottaa hengellisessä mielessä suuremmalta joukolta jotakin sellaista, mistä sain nauttia lähes kahden tunnin ajan viime yönä. En tarkoita korkeatasoista laulua ja soittoa, vaan yksimielistä, yhteishenkistä tavoitetta ympärillä olevien ihmisten houkuttelemiseksi!
Aikanaan jossakin mielenterveyden laitoksessa haluttiin järjestää orkesteriesitys. Jokin instanssi oli halukas lainaamaan instrumentteja, ja koska oli kysymys vammaisista ihmisistä, oli selvää että ensimmäiseksi ehtineet valitsivat rummut ja suurimmat torvet. Soittamista opeteltiin viikon verran, ja jokainen voinee kuvitella, mitä sitten konserttiin saapuneet kuulijat saivat kokea!
En halua pilkata, mutta tuon ”orkesterin soitto” kuvaa parhaiten sitä, mitä pakostakin olen sieluni korvin joutunut kuulemaan lähes jokaisessa uskonnollisessa yhteisössä. Sielun ravinnon sijasta joutuu moni muukin kuin minä sullomaan paperinenäliinaa korviinsa hengelliseksi korvatulpaksi!
Onko meillä koskaan todella ollut hengellistä kuria, oikeanlaisia nuotteja yhteisen esityksen aikaansaamiseksi? Olemmeko milloinkaan todella käsittäneet, mikä on esiintymisemme tarkoitus, kenen toivomuksesta esiinnymme, keitä meidän tulee saavuttaa? Miksi kuulemme vain suurimmat torvet, patarummut, trumpetit ja lautasten räminän? Miksi kaikki soittimet soivat koko ajan, niin että ei ole mitään vaihteluja, hiljaisempia vaiheita? Minne ovat kadonneet huilun ja kanteleen soinnut?
Jos jokainen esiintyjä haluaa oman instrumenttinsa tai oman äänensä kuuluvan päällimmäisenä, koko musiikkikappaleen ajan, voimme ymmärtää miksi hengellisiin tilaisuuksiin ei ole kiinnostusta. Olemmeko me uskovaisina itseämme pitävät ihmiset enemmän vammaisia kuin nuo mielenterveyspotilaat, jotka vajavaisen ymmärryksensä perusteella toteuttivat omia mieltymyksiään?
Itken siis aika usein ajatellessani näitä asioita. Miksi emme niin tärkeän asian edustajina pysty marssimaan samassa tahdissa, niin kuin normaalit kansanmusiikkiryhmät tai sotilassoittokunnat? Meiltä näyttää kokonaan puuttuvan järjestys ja seurakuntakuri, koska kesken yhteisen esityksen itse kukin päästää itsensä valloilleen haluten kiinnittää kaikkien huomion itseensä! Näitä itkuja on kai itkettävä loppuelämän ajan, mutta silti elän toivossa, että vielä tulee aika, jolloin todellinen seurakunta esiintyy harmonisesti ja sopusoinnussa, edes lyhyen aikaa! Odotan kuulevani ja näkeväni kaikille taivaallista rauhaa ja lepoa tuovaa esitystä hengelliseltä esiintymislavalta. Ja miksipä ei myös yksittäistä, mieltä ylentävää hyräilyä päivittäisessä kanssakäymisessä!

Markku Vuori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text