Social Icons

Pages

maanantai 25. marraskuuta 2013

KIERTOKIRJE LOKAKUU 1990 osa 2



SAARNAA SANAA!
 
  Minulla oli hyvin erikoinen kokemus. En halua kertoa tarkemmin koska se oli, etten paljastaisi ketä asia koskee. Tämä kokemus tuntui aluksi olevan vain minua varten, koska enhän mitenkään voi nousta ketään veljeä vastaan. Mutta sydämessäni tunnen tällä hetkellä, että minun on pakko kertoa se sellaisella tavalla, ettei ketään mustamaalata. Jumala tietää ja on todistajani, etten halua olla ketään veljeä vastaan. Mutta en voi mitään sille, että sydämessäni jokin suorastaan vihaa kaikkea, mikä kohdistetaan todellista Herran tuntemusta vastaan. Tuo viha ei kohdistu keneenkään ihmiseen, vaan vääriin oppeihin ja vääriin korostuksiin, vääriin henkiin.
   Minä osallistuin kokoukseen, jossa itse olin vain kuulijan paikalla. Pääpuhujana oli veli, joka puheensa aikana jatkuvasti viittasi tuntemaamme saarnaajaan, ja luki useita lainauksia hänen saarnoistansa. Koko kokouksen ajan vallitsi iloisen kepeä mieliala, ja useat huusivat hallelujaansa kohdissa, jotka ilmeisestikin puhuttelivat heitä. Puhuja kertoi hauskoja asioita omasta elämästäänkin, ja yleisöstä suurempi osa eli mukana. Mutta minä en voinut mitään sille, että sisimmässäni jokin itki. Yhtään ainoaa hymynhäivettä en pystynyt ilmaisemaan, vaikka muut nauroivat. Jokin minussa oli hyvin murheellinen. En voi mitään sille, että minussa jokin koko ajan, olen sitten missä kokouksessa tahansa, odottaa kuulevansa jotakin sellaista, mikä tulee ihmissydämestä, joka on saanut kokea jotakin Herrassa. Mutta tässä en saanut kokea mitään sellaista, ja sydämeni täytti sääli näitä ihmisiä kohtaan, joilta ikään kuin "on otettu pois ruoka silmäin edestä, sekä meidän Jumalamme huoneesta ilo ja riemu!" (Jooel 1:16).
   Minä astuin hyvin murheellisena ulos kokoushuoneesta ja kävelin kadulle. "Herra Jeesus, mitä tämä on? Mitä Sinä ajattelet tästä?!" Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun osallistuin vastaavanlaiseen kokoukseen, mutta jollakin tavoin ajan myöhäinen hetki ja Jeesuksen tulemuksen läheisyys saivat minut entistä murheellisemmaksi. Miksi ihmiset eivät saa kuulla todellista Jumalan Sanaa, joka voisi muuttaa heidät ja valmistaa heidät Herran tulemukseen? Mitä hyödyttää toistaa jotakin sellaista, minkä joku Herran palvelija on puhunut ja minkä jokainen voi itse lukea kirjasista? Missä on Jumalan voima, joka tulee Sanan saarnaamisen kautta, ja aikaansaa kuulijoissa uskon? Jotta Jumalan Sanan saarnaamisessa voisi olla voima, täytyy Sanan ensin olla tunkeutunut meidän sydämiimme!
   Yhtäkkiä jokin puhui sisimmässäni. En kuullut mitään ääntä, joka olisi kuulunut jostakin yläoikealta, tai mitä olisi voinut luonnehtia korvinkuultavaksi ääneksi. Mutta jokin sanoi minussa toistamiseen niin selvästi kuin vain voi: "Kreetan mies, laiskurivatsa!" Minä itse olin aivan ymmälläni. Kreetan mies, laiskurivatsa! Olen aina ajatellut tuntevani Raamattuni erittäin hyvin, mutta tuona hetkenä en ollut edes varma siitä, missä kirjeessä nuo sanat olivat. Tiesin niiden olevan Jumalan Sanassa, mutta missä, sitä en tiennyt. Siten en myöskään voinut tietää asiayhteyttä, eli mitä noilla sanoilla ylipäätään voitiin ymmärtää. Mielessäni soivat toistuvasti nuo sanat: "Kreetan mies, laiskurivatsa!"
   Tulimme ystävämme luokse kahville, ja kaivoin heti Raamattuni esiin. Kyseiset sanat löytyivät Paavalin kirjeestä Tiitukselle. Paavali oli jättänyt Tiituksen Kreetalle, jotta tämä huolehtisi siellä järjestelyistä, ja asettaisi joka kaupunkiin vanhimmat. Hän antaa selvät ohjeet siitä, millaisia näiden henkilöiden tulisi olla, ja lopuksi sanoo tällaisesta miehestä: "...hänen tulee pysyä kiinni opinmukaisessa, luotettavassa sanassa, että olisi kykenevä sekä neuvomaan terveellä opilla että kumoamaan vastaansanojain väitteet." Sillä paljon on niskoittelevia, turhanpuhujia ja eksyttäjiä, varsinkin ympärileikattujen joukossa; semmoisilta on suu tukittava, sillä he kääntävät ylösalaisin kokonaisia huonekuntia opettamalla sopimattomia häpeällisen voiton vuoksi. Eräs heistä, heidän oma profeettansa, on sanonut: 'Petturi KREETAN MIES, peto ilkeä, LAISKURIVATSA'. Tämä todistus on tosi; sentähden nuhtele heitä ankarasti, että tulisivat uskossa terveiksi eivätkä kiinnittäisi huomiotansa juutalaisten taruihin eikä totuudesta pois kääntyvien ihmisten käskyihin."  (Tiit.1).
   Vuosikausiin ei Herra ollut konkreettisesti sanonut mitään tästä asiasta. Olin suorastaan onnellisen helpottunut, ja inhimillisenä ihmisenä en voinut olla muutamaan kertaan kotimatkan aikana purskahtamatta nauruun, koska uskon itse kullekin tuon sanonnan olevan hassunkurisen. Ajattelin, että Jumalalla on huumorintajua: "Kreetan mies, laiskurivatsa!" Mutta nyt jälkeenpäin käsitän kaiken todellisen kuolemanvakavuuden. Nuo sanat itsessänsä kuvaavat täydellisesti sitä kepeyttä, millä "Sanaa" julistettiin, mutta mitä saamme lukea niin edellä kuin perässäkin? Siinä ei ole minkäänlaista naurun tai edes hymyilemisen aihetta!
   Jättäkäämme tämä tapaus hetkeksi. Mistä on kysymys niiden kohdalla, jotka vain toistavat jotakin, minkä joku toinen on sanonut? Seuraavanlaiset lauseet toistuvat usein: "Veli sanoi, että meidän tulee sanoa vain se, mitä hän on sanonut! Nyt sanomme jotakin sellaista, mikä on jo sanottu, koska lainaamme veljen puhetta!"
  Minä en ole koskaan ajatellut itsestäni mitään erikoista, enkä myöskään pysty kuin pyssyn suusta vastaamaan jokaiseen kysymykseen. Uskon tietäväni melko tarkkaan mitä veli on sanonut, mutta minulla ei ole ymmärrystä eikä muistia siihen, että voisin muistaa samalla hetkellä kaikki samasta asiasta puhuvat kohdat, saati sitten ulkoa luetella kaiken. Mitä tulee väitteeseen vain sen sanomisesta, mitä veli on sanonut, voi jo lukutaitoinen lapsikin käsittää ja opettaa meille, mistä on kysymys. Ei milloinkaan ole ollut tarkoitus, että meidän tulisi vain toistaa hänen sanojansa! Kuinka usein hän sanoikaan kokouksissansa: "Täällä me koskettelemme vain kohokohtia, mutta kotonanne syventykää asioihin ja tutkikaa Raamattujanne, niin te tulette ymmärtämään enemmän!"
   On todettavissa selvästi, että jotkut ihmiset leikkelivät ääninauhoja ja ottivat kohtia eri nauhoista, yhdistäen ne yhdeksi nauhaksi, ja saivat siten puhujan sanomaan jotakin sellaista, mikä ei ollut totta. Tällaisessa yhteydessä tuotiin selvästi julki, että meidän tulee sanoa vain se, mitä ääninauhoilla on. Jokaiselle järkevälle ihmiselle on selvää, että hän toisaalta puhuessaan tästä asiasta tarkoitti sitä, että meidän, väittäessämme hänen sanoneen jotakin, tulee todellakin sanoa vain se, mitä hän on sanonut. Meidän ei tule lisätä omia ajatuksiamme, ei edes oikeita ja totuuteen perustuvia, ja väittää hänen sanoneen niin.
   Minä voin erehtymättömästi näyttää Jumalan Sanasta Sen arvovallalla, että jokainen, joka väittää jotakin muuta, on väärässä. Joka väittää, että Jumalan Sana ei kuulu meille henkilökohtaisena omaisuutenamme, on kauhistuttavalla tavalla väärässä!

Markku Vuori
Jatkuu…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text