Social Icons

Pages

tiistai 19. marraskuuta 2013

Ajatuksia 13.05.2010 osa 2




Illuusio tarpeista


Nyt eivät vain maapallomme ja elinympäristömme ole saastuneet, vaan koko olemuksemme on valtavan saastemäärän ympäröimä, niin ettei kukaan ole todellisuudessa selvillä meihin tunkeutuvien eri aineiden vaikutuksesta, saati sitten yhteisvaikutuksesta. Me vain olemme valinneet tien, jolta ei ole paluuta. Elämme nyt kuin peiton kanssa, joka on käynyt liian lyhyeksi. Me leikkaamme toista päätä ja liitämme irrottamamme palan toiseen päähän, tajuamatta ollenkaan toimintojemme absurdisuutta. Alamme olla tilanteessa, jossa ei enää voi ottaa loputtomiin, vaan jossa on pakko alkaa luopumaan, hyvin paljostakin.
Uskovaisuudella ei siis laajemmassa mittakaavassa ole enää vastausta tämän maailman ongelmiin. Sen ovat todenneet useammatkin tutkijat, sillä he joutuvat huomioimaan faktat. Uskovaisuus sen sijaan leijailee entistä enemmän mielikuvituksen ja erilaisten uskomusten sfääreissä, tajuamatta ollenkaan, että ulkopuolinen maailma näkee kaiken lävitse.
Kärsivällä ihmisellä kehittyy aivan erikoislaatuinen hahmottamiskyky, aivan kuten niillä, jotka menettävät näkönsä tai kuulonsa. Ihmisen olemus pyrkii korvaamaan puutteet joidenkin muiden kykyjen korostamisella. Aivan kuten sokea kuulonsa välityksellä pystyy päättelemään meille näkeville käsittämättömiä asioita, samoin kärsivä ihminen oppii, jos ei ole syvästi katkeroitunut, näkemään ympäröivän maailman paljon syvällisemmin kuin helppoa elämää elänyt. Me vain aliarvioimme kumppaneitamme aivan liian kevyesti, kuvitellen olevamme ainakin jossakin määrin parempia ja onnistuneempia ihmisiä. Tämä on kuitenkin melko vakavaa harhaa, sillä petoksemme paljastuu jossakin vaiheessa, tahtomattamme.
Jo pelkkä televisiomainosten seuraaminen paljastaa rehelliselle tarkkailijalle kaiken vilpillisyyden ja petoksen. Suuri määrä tavaraa ja aina vain uusia tuotteita ei todellakaan palvele ihmisen parhaaksi, vaan omalla tavallaan johtaa harhaan. Ihmisille luodaan illuusioita, mielikuvia, tarpeita, jotka eivät ollenkaan kuulu hänen luonnolliseen olemukseensa, olotilaansa. Suurin osa mainonnasta perustuu vain myyntilukuihin ja markkinatalouteen, ei ihmisen parhaaseen. Kuluttaminen on tärkeintä niille tahoille, jotka tarvitsevat meidän rahamme siinä määrin, että kansalaisemme on tuskin milloinkaan aikaisemmin ollut niin velkaantunut kuin nyt. Kuitenkaan ei milloinkaan ole ollut niin paljon rikkaita ihmisiä, jotka haluavat vain enemmän ja enemmän, koska tällä tiellä ei voi kokea kylläisyyttä.
Kuluttaminen on yletöntä ja sinänsä illuusiota, joka ei koskaan toteudu. Jos ihminen saavuttaisi tavoitteensa, olisi hän siitä huolimatta tyytymätön, koska kyllästyy niin nopeasti. Taitaa olla totuus, että mitä enemmän ihmisellä on maallista omaisuutta, sitä tyytymättömämpi hän on. Puutteeseen tottunut ihminen on varmaankin kaikkein onnellisimmassa asemassa, jos puute ei ole kohtuuton. Siksi pätee vieläkin se, että helpompi on kamelin mennä Näsinneulaan kuin rikkaan jumalanvaltakuntaan, vai miten se olikaan.
Jumalan valtakunta ei ole syömistä ja juomista, vaan iloa ja rauhaa ja kaikkea henkistä hyvää, joka tyydyttää ihmisen sielun. Tietty määrä maallista omaisuutta on aivan oikein ja hyvä asia, jos mieli ei ole kiintynyt siihen. Varakkaat eivät koskaan ole antaneet kannatusta työllemme sen paremmin jumalanvaltakunnassa kuin ei mielenterveystyössäkään. Kaikki tarvittava on tullut köyhiltä ja osittain puutteessakin eläviltä ihmisiltä.
Vuosien aikana olen usein saanut nuhteita viitatessani eri ihmisten sairauksiin ja henkisiin ongelmiin. Tämä nuhde on tuotu julki suorin sanoin tai jonkinlaisin mielenilmaisuin: ”Oletko itsekään aivan terve?” En ole, eikä tiedossani ole ketään täysin tervettä ihmistä. Jokaisella meistä on jotakin puutetta joko henkisesti tai ruumiillisesti. Kukaan meistä ei tässä ajassa ole täydellisesti terve, yksinomaan ajan hengen johdosta. Joka ei koe omaavansa mitään sairaalloista tai puutteellista, on omalla tavallaan sijoittanut itsensä kategoriaan, jossa jokainen kärsii vääränlaisesta itsetietoisuudesta. Silmien sulkeminen ei poista ongelmiemme todellisuutta, se vain saa meidät hetkeksi rauhoittumaan, kysymys vain kuuluu: mistä? Miksi meidän pitäisi olla niin toisenlaisia, jonkin tietyn kaavan mukaisia? Miksi emme voisi olla yksilöitä, kukin oman arvonsa mukaisesti? Arvon meille antaa yksilöllisyytemme, josta pidämme kiinni!
Todellisuudessa jokainen tätä elämää todella elänyt on jonkinasteinen invalidi, myöntää sen tai ei. Surullisinta vain on se, että toisenlaisissa olosuhteissa itse kukin meistä olisi voinut olla jotakin muuta, mutta olisivatko nuo erilaiset olosuhteet sittenkään pidemmällä tähtäimellä tuoneet mukanaan jotakin helpompaa? Opimme suurimman osan tärkeistä asioista epäonnistumisten kautta. Jos elämäni olisi sujunut mieleni mukaisesti, olisinko kehittynyt siksi mitä nyt olen? Myötämäet eivät vahvista meitä, vaan jalkojemme lihakset kehittyvät kiivetessämme ylemmäksi ja elimistömme saa enemmän happea sopivassa ruumiinharjoituksessa. Vastavirtaan soutaminen on paljon tehokkaampaa kuntoilua kuin myötävirtaan ajelehtiminen.
Elämä ei siis useinkaan vastaa odotuksiamme, jotka rehellisyyden nimessä perustuvat hyvin heikoille kantimille. Emme myöskään voi kovin ankarasti syyttää itseämme, koska ympäristömme on meitä tähän suuntaan voimakkaasti ohjannut. Jo pelkät televisiomainokset kertovat meille selvää kieltään manipuloinnista, joka perustuu yksinomaan voiton tavoitteluun ja tarpeettomien tarpeiden luomiseen. Yksi viimeisimmistä suorastaan älyttömistä mainoksista alkaa äidistä, joka soittaa ovikelloa tavatakseen poikansa. Pojan kaveri vilkaisee ovisilmästä ja näkee säteilevän valkeat hampaat. ”Täällä on yksi tyttöystävistäsi!” toteaa kaveri ja avaa oven. Kaikki äidit siis hankaamaan hampaitaan tuolla erinomaisella tuotteella, niin kaikki ihmiset luulevat äitejämme tyttöystäviksemme! Kaikki nämä mielikuvat, joita meille luodaan, ovat suorastaan laittoman petollisia. Yksi ainoa kerta jollakin tahnalla valkaisee koko hampaiston! Tarvitsisimme todellakin uuden lain, joka kieltäisi vääränlaisten mielikuvien luomisen julkisessa mediassa!
Ottavatko ihmiset muka tosissaan nämä mainokset ja erilaiset kampanjat? Ei kai kukaan todella voi olla niin tyhmä? Eivät ihmiset ole tyhmiä, mutta he ovat hyvin rikkinäisiä ja yksinäisiä suuressa määrin median luoman valheellisen ihmiskuvan tähden. Kelpaava ihmistyyppi on vain median luoman kuvan täyttävä kokonaisuus, jota ei oikeastaan ole olemassakaan. On kysymys vain illuusiosta, luodusta mielikuvasta, joka perustuu suoranaiseen petokseen. Kuvaruudussa ja lehtien sivuilla näkemämme hymyt ovat vain pintakoreutta, jota pystytään pitämään yllä vain rajoitetusti. Voisiko siis koko elämäämme määritellä kaiken esittämämme perusteella? Vain harvoilla on enää tarvittavan luja itsetunto, koska melkein kaikki kohtaamamme viestittää meille omaa puutteellisuuttamme ja heikkouttamme.
Haluaisinko lentää avaruuteen, kun se on niin coolia? Muuttuisinko toiseksi persoonaksi jos saisin muutaman kerran hypätä laskuvarjolla? Saisinko suosiota, jos tekisin sitä tai tätä? Miksi en kelpaa sellaisena kuin olen? Jotkin ihmetemputko muuttaisivat olemukseni ja todellisuuteni toisenlaiseksi? Mitään vaikuttavan erikoista ei juurikaan tehdä ilman rahaa. Köyhä ihminen on siis lopullisesti tuomittu jäämään toisarvoiseksi, koska ei mainosten hengen mukaisesti voi hetkessä siirtyä aurinkorannoille ruskettuneena ja kaikkien toisen sukupuolen edustajien huomion kohteena! Ei auta vaikka ostaisi parasta shampoota tai kuohuvinta siideriä! Kohta ei tiedä kummalla pestään ja kumpaa juodaan!
Vakuutusfirmat mainostavat maksuvalmiuttaan mitä älyttömimmillä tavoilla, suorastaan houkutellen jättämään vanhentuneen kännykän lavuaarin reunalle, jotta perheen parivuotias lapsi voisi pestä sen ja vanhemmat saisivat uuden puhelimen. Sekoilla saa vaikka kuinka, ja vakuutus maksaa! Höpönlöpöt! Tee juuri niin kuin mainoksissa opetetaan, niin vakuutusyhtiö kieltäytyy korvaamasta, tai ainakin maksaa vain osan. Sama pätee lähes kaikkeen mainontaan. Lupaukset ovat ylimitoitettuja ja suorastaan totuuden vääristelyä. Kalliit rasvat nuorentavat kymmenellä vuodella, kuka todella uskoo sen? Tummeli on todistetusti paras ja halvin kauneusvoide, mitä voimme suositella naisille. Ainakin eräässä perheessä se seksivoiteena lopetti perheenäidin virtsatietulehdusongelmat kertaheitolla vuosikymmeniksi!
Me elämme hulluakin hullummassa maailmassa. Emme pääse pakoon, vaan joudumme mukautumaan itse kukin oman harkintansa mukaan. Kuussa ei ole vielä valmiita yhdyskuntia ja Marsiin ei mennä vielä vuosikymmeneen. Meidän on siis pakko löytää tiemme kaiken tämän keskellä. Me emme pysty muuttamaan kehityksen kulkua, mutta yhä vielä voimme päättää mitä suuhumme tungemme ja mitä päämme päällä pesii. Me päätämme suhtautumisemme kaikkeen meihin kohdistuvaan. Meillä on oikeus yli kaiken varjella sydämemme, mistä elämä lähtee. Pakeneminen pilvilinnoihin tai epätodellisiin näkemyksiin ei palvele parastamme, vaan vie meidät mukaan virtaukseen, jonka suunta on selvästi alaspäin.
Totuuden hyväksyminen on tässä ajassa ensiarvoisen tärkeää. Me olemme pakostakin osallisia tämän maailman tapahtumiin, mutta ratkaisevinta on meidän suhtautumisemme eri asioihin. Liiallinen tuomitseminen johtaa meidät vain kohtuuttomiin ongelmiin ihmissuhteissa. Ainoa mitä todella voimme tehdä, on olla oma itsemme rehellisesti ja aidosti. Uskovaiset eivät alkuseurakunnan jälkeen juurikaan ole olleet ihmisiä ihmisille, kuin vain poikkeustapauksissa.
En usko mihinkään luonnottomaan ja fanaattiseen esiintymiseen tässä mitä vakavimmassa ajassa. Uskovaisen ainoa tie kaiken lävitse on kiinni todellisesta ja aidosta Jumalayhteydestä, jossa hän vaeltaa tässä maailmassa, mutta ei ole tästä maailmasta. Meidän on hyväksyttävä tietyt todellisuudet, joita emme voi muuttaa, koska ne ovat jo Sanassa ennalta mainittuina. Me emme hyväksy homoseksuaalisuutta, koska tiedämme sen Sanan vastaiseksi, mutta hyväksymme myös sen seikan, että laki kieltää vääränlaisen tuomitsemisen. Elämme todellakin ajassa, josta Vanha Testamentti ennustaa: Meidän tulee varoa suumme ovien aukaiseminen sopimattomassa paikassa. Jopa vaimolta, joka sylissämme makaa, meidän tulee säästää tieto monista asioista. Jos sylissämme makaa jokin nykyajan Delila, on meidän oltava sitäkin varovaisempia!
En voi olla ajattelematta naapurivaltiomme vainoja, jotka kohdistuivat uskovaisiin ihmisiin. Minä en ole tuomitsija, mutta osaltaan kauhistelen näiden ihmisten asenteita ja suhtautumista vallassa oleviin. Paavali kehotti roomalaisia olemaan alamaisia viranomaisille. Eikö kukaan näistä neuvostoliiton uskovaisista koskaan lukenut Paavalin viisauksia, kun siinä määrin julistettiin koko neuvostovallan olevan saatanan palvelija? Samanlainen asenne tänäänkin meidän maassamme toisi kannattajiensa ylle melkoisen määrän vastoinkäymisiä ja vihollisuutta. Vainot tulevat itsestään, ilman meidän tahallista ärsyttämistämme. Aitona ihmisenä oleminen on omalla tavalla suurin turvamme. Kaikenlainen fanaattisuus on aina ollut yllyttävänä tekijänä useimpien väkivaltaisuuksien takana.
Ajatellen omia kokemuksia uskon rintamalla, ei voi olla ajattelematta sitä, että loppujen lopuksi suuri osa uskovaisista oli kautta koko rintaman melko aggressiivisia ja provosoivia ihmisiä. Kansanlähetyksen aikana katsottiin uskovaisen suorastaan ansaitsevan vainoa ja vaikeuksia. Kirjoittajan elinaikana ei meidän maassamme ole todella vainottu juuri ketään. Suuri osa ns. vainoista on ollut seurausta melko fanaattisesta toiminnasta, jonka kautta on lausuttu julki tuomioita vastoin Herramme selvää käskyä. Meitä ei ole ainoastaan kielletty lausumasta väärää tuomiota, vaan meiltä on pidätetty koko tuomiovalta, koska olemme kaikki vajavaisia ihmisiä!
Kun ajattelen kaikkia vaikeimpia tilanteita omassa ja tuttavien elämässä, ei tule mieleen yhtään tapausta, jota ei olisi edeltänyt jonkinlainen provokaatio tai manipulointi.
Uskovaisella on vääryyteen suostuessaan käytössään aivan uskomaton ja rajaton valtapiiri, joka palvelee kaikkia hänen vääryyden tavoitteitaan. Tällaisen ihmisen ei juurikaan tarvitse sanoa mitään. Jo pelkkä hänen olemuksensa säteilee jotakin niin ärsyttävää ja kiusaavaa, että se saa hiukset nousemaan pystyyn ja kylmät väreet selkäpiihin. Kirjoittajan on pakko tunnustaa omat välttelevät hetkensä, kun mieluummin oli tapaamatta jotakin ihmistä. Eräässä vaiheessa joutui vannottamaan tuttavia, etteivät nämä tietyille ihmisille kertoisi mitään menemisistäni tai tulemisistani.
Usean vuoden ajan avasin saapuneet kirjeet vastentahtoisesti ja jonkinlaisen pelon vallassa. Alkuvuosina sain lukemattomia kirjeitä ympäri maailmaa, koska osoitteeni oli erään laajasti levinneen kirjan takasivulla. Oli hienoa saada kirjeitä niin Pakistanista kuin Singaporestakin, Afrikasta ja yleensä eri puolilta maailmaa. Eräässä vaiheessa sitten alkoi kyllästyttää se, että minua luultiin hyvin varakkaaksi henkilöksi, koska jokainen halusi rahojani.
Noissa kirjeissä pyydettiin lähes poikkeuksetta rahaa rakkaalta Suomen veljeltä!
En sitten loppujen lopuksi nauttinut yhdenkään kirjeen avaamisesta, kun lähes jokainen niin omasta maastamme kuin Ruotsistakin tullut kirje sisälsi jonkinlaista moitetta. Tämä kaikki vaikutti sellaisen turhautumisen, jonka tunne ei täydellisesti ole vieläkään kadonnut. Nyt rehellisyyden nimessä tuntuisi hyvältä saada edes joskus tuollainen haukkumakirjekin, sillä niin täydellisesti on kolmikymmenvuotinen työni unohdettu!
Näin nuo kirjeetkin sisälsivät omanlaistaan provokaatiota, joka ei ollut vaikuttamatta minuun. Ihmisten manipulointi oli oikeastaan niin laajaa ja jokapäiväistä, ettei sitä kukaan oikealla tavalla pannut merkille. Itse jo vuosia sitten määrittelin terveen ihmisen aivan uudella tavalla, ajatellen ennen kaikkea uskovaisia ihmisiä. Millainen ihminen on terve? Mielenterveystyössä tämä määritelmä sisältää kyvyn yhteiskunnallisuuteen ja suhteeseen muiden ihmisten kanssa. Minun määritelmäni kuuluu vieläkin: ”Jos olen tekemisissä jonkin ihmisen kanssa noin puoli tuntia, eikä minulle tule ehdotonta tarvetta paeta paikalta, on tuo ihminen melko terve!” Lukuisten uskovaisten tapaamisessa tuli usein suunnaton halu paeta paikalta jopa viidessä minuutissa!
Me kirjoitamme näistä asioista pienoinen pilke silmäkulmassa. Se ei kuitenkaan vähättele kertomiemme asioiden vakavuutta. Olemme aivan liian tottuneita kaikkeen siihen, mistä olemme kirjoittaneet. Me olemme panneet merkille vain yksittäisiä tapauksia ja yksityiskohtia. Olemme kuitenkin kirjoittaneet siitä, kuinka yksittäisen perhosen siipien isku vaikuttaa koko maailmankaikkeuteemme. Jokaisella teollamme, jokaisella sanallamme, jokaisella asenteellamme, jokaisella ilmeellämme on aaltovaikutus, joka leviää kaikkialle ympäristöömme peruuttamattomalla tavalla. Me aikaansaamme aaltoliikkeen koko elämällämme, tahdomme sitä tai emme. Meillä on ympäristöömme ja koko maailmaan paljon suurempi vaikutus kuin mitä olemme halukkaat uskomaan. Meiltä on vain salattu kaikki jumalallisella viisaudella, joka kuitenkin tallentaa kaiken tapahtuvan iankaikkisiin nauhureihin. Meidän vastuumme on siten suurempi kuin inhimillinen viisaus näkee. Inhimillisesti ei muutamalla sanalla ole juurikaan merkitystä, mutta Herramme varoittaa meitä jokaisesta turhasta sanasta. Kun emme näe vääryytemme mittaa, on viisainta välttää kaikkea mahdollista rikkomusta ylimaallista järjestystä vastaan.

Markku Vuori



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text