Social Icons

Pages

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

TAKAISIN KOKO RAAMATTUUN osa 2





Kussakin ajanjaksossa ovat Jumalan asettamat huoneenhaltijat jakaneet heille uskottua hengellistä ruokaa oikealla ajallansa sen valon ja ymmärryksen mukaisesti, mikä tuossa hetkessä oli suotu. Julistuksen mukaisesti ihmisillä oli vastuu kuulemastaan, jonka tehtävänä oli valmistaa heidät tästä elämästä poistumiseen, "Herran tulemukseen heidän kohdallaan". Jokaisessa ajassa julistettiin Herran tulemusta ja uskottiin siihen koko sydämestä sen hetkisen valon mukaisesti. Vaikka Herra ei heidän aikanaan tullutkaan, ei se kuitenkaan ollut mikään pettymys kenellekään todelliselle ja vilpittömälle odottajalle, sillä jokainen heistä odottaa Paratiisissa sitä hetkeä, jolloin viimeinenkin valittu on tullut seurakuntaan ja Herra palaa yläilmoissa ottamaan vastaan kaikkien aikojen ne pyhät, jotka olivat valmiina - sitten meidätkin, jotka vielä olemme tämän maan päällä, elossa, temmataan yhdessä heidän kanssaan Herran luokse! Se on se hetki, jolloin on löytänyt täyttymyksensä koko pelastushistorian täyttymys, Seurakunta on saavuttanut päämääränsä, tullut kirjaimellisesti Herran kaltaiseksi, yhdeksi Hänen kanssansa.
Siihen asti kunnes tämä tapahtuu, on uskovaisen elämä yhtenäistä ja jatkuvaa kilvoittelua ja valmistautumista. Niinkuin Paavali sanoo, ei liha ja veri voi periä Jumalan valtakuntaa, eikä katoavaisuus katoamattomuutta! Ne, jotka väärämielisesti, käsittämättä todellisuudessa lainkaan Jumalan vanhurskautta, jonka jo aikanaan Luther ja hänen julistuksensa kuulevat ymmärsivät, aikovat väkivalloin tunkeutua kaikkine lihallisuuksineen ja inhimillisine luonteenpiirteineen ja puutteineen siihen täyttymykseen, minkä voi ainoastaan saavuttaa täydellisesti itsestään riisuttu ihminen. Niin, uudestisyntynyt ihminen, joka on pukenut yllensä Herran Jeesuksen Kristuksen!
Usein joutuu esittämään kysymyksen, kaikesta suuresta hengellisyydestä huolimatta, että voivatko näin väärämieliset ihmiset olla edes aidosti uudestisyntyneitä? Varmasti ei useampi sitä olekaan!
Miksi ylipäätänsä puhumme jostakin sellaisesta, mikä tapahtui 1500-luvulla (Luther), tai 1700-luvulla (Wesley) tai vuosisatamme alussa? Kunakin aikana todelliset uskovaiset valmistettiin iankaikkisuuttansa varten, niin että he jo maan päällä elivät heissä olevan Kristuksen elämän tähden iankaikkista elämää. Mitä siis koskee meitä tänä päivänä kaikki tämä, mikä heille oli tärkeätä? Palauttakaamme mieliimme se, että kussakin ajanjaksossa, jo ennen Lutheriakin, Jumalan Henki vaikutti määrättyjen ihmisten elämässä, joskin valtakirkon vaikutuksetta hyvin näkymättömällä tavalla. Mitä tahansa siis tapahtui aidolle seurakunnalle kussakin ajassa, se oli aitoa Pyhän Hengen vaikutusta ja toimintaa. Muistakaamme: Pyhä Henki kirkastaa aina Kristuksen, eikä opeta mitään sellaista, mikä ei tulisi Jumalan Sanasta: "Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä hän puhuu, ei ole hänestä itsestään... Hän on minut kirkastava, sillä hän ottaa minun omastani ja julistaa teille" (Joh.16:13-14).
Miksi siis puhumme näistä asioista? Ei siksi, että niistä puhuminen sinänsä olisi välttämätöntä, vaan erikoisesti siitä syystä, että moni kaikesta opetuksesta huolimatta ei oikealla tavalla käsitä Jumalan pelastushistoriaa, vaan esittää ajatuksia, jotka sinänsä eivät pintapuolisesti tunnu ollenkaan vääriltä, mutta jotka kuitenkin ovat johtaneet sellaisen tilanteen syntymiseen, missä me nyt olemme.
Me emme ole joutuneet nykyiseen vaikeaan tilanteeseen minkäänlaisten todella ilmiselvästi väärien opetusten johdosta, vaan kaikki väärät opetukset ovat seurausta vääristä näkemyksistä ja asenteista Jumalan Sanaa ja suunnitelmaa kohtaan! Ja hyvin suuressa määrin siitäkin, mitä olemme jättäneet julistamatta!
Minä yritän nyt Jumalan Hengen avulla selittää mistä on kysymys. Kukaan ei ole keskuudessamme asettanut kyseenalaiseksi sen paremmin Vanhaa- kuin ei Uuttakaan Testamenttia Jumalan pelastushistorian "historiankirjoituksena", eli me kaikki uskomme Sanan kuvauksen niiltä neljältä tuhannelta vuodelta, mitä Vanhaan Testamenttiin on tallennettu. Samoin me uskomme, että Uusi Testamentti on historiallisestikin pätevää kuvausta siitä, mitä Jumala teki, eli siirtyminen Vanhan Liiton ajasta Johannes Kastajan välityksellä Uuteen Liittoon Kristuksessa. Mutta tämä Uuden Testamentin kuvaus aivan historiallisista tapauksista sisältää ainoastaan muutaman vuosikymmenen ajan. Tuolloin kirjoitettiin kirjaimellisesti historianakin Apostolien teot, kuvaus Pyhän Hengen toiminnasta tällä vuosituhannella, siitä kuinka Hän otti omistukseensa Seurakunnan ja jatkoi vaikutustansa siinä. Käsitämmekö sen, että vaikka Apostolien teot Sanaan kirjoitettuna dokumenttina päättyvät 28. lukuun, niin siitä huolimatta "apostolien teot", seurakunnan elämä, Pyhän Hengen johtajuudessa, ei päättynyt tuolloin ensimmäisten vuosikymmenten päättyessä!
Aito Pyhän Hengen vaikutus ei rajoitu vain tuohon aikaan, mikä Raamattuun on kirjoitettu, tai erikoisesti alkuseurakunnan aikaan, vaan Herran Jeesuksen Kristuksen omien sanojen mukaisesti Hän itse olisi oleva seurakuntansa, omiensa kanssa "joka päivä maailman loppuun asti." Halleluja! Millainen Evankeliumi, millainen ilosanoma! Aivan niin kuin Herra Jeesus Kristus on sama eilen (Vanhan Testamentin aika) ja tänään (ajan päättymiseen asti) ja iankaikkisesti (ympyrä on kierretty ja ajan alku ja loppu kohtaavat), aivan samoin Pyhä Henki on jatkanut tehtäväänsä alkuseurakunnan jälkeenkin, kirkastaen Herraa Jeesusta Kristusta. Me olemme nyt saapuneet hetkeen, jossa: "Minä, Herra, joka olen ensimmäinen ja viimeisten luona vielä sama" (Jes.41:4).
Mitä siis tahdomme kaikella tällä sanoa? Miksi pohdiskelemme näitä asioita? Yksinkertaisesti siitä syystä, että vallitsevan väärän painotuksen tähden on tässä viimeisessä ajassa, "viimeisten luona", korotettu jotakin sinänsä valtavaa ja merkittävää, Jumalasta lähtenyttä, ylitse Itse sen Lähettäjän! Veljeni, sisareni, ymmärrätkö mitä tarkoitan? Ymmärrätkö, miksi aikanaan julkaisin vihkosen: "Profeetta vaiko kultainen vasikka?", jossa lukemattomien, erikoisesti Vanhan Testamentin kohtien perusteella, osoitin sen, ettei itseasiassa Mooses johtanut Israelin kansaa pois Egyptistä, vaan kaikki perustui nimenomaan siihen, mitä Herra itse sanoi jo Jaakobille. Oi, minä en voi saarnata, sillä äänihuuleni eivät salli sitä, mutta jokin minussa riemuitsee, ja jos seisoisin seurakunnan edessä, en voisi olla ääneen ylistämättä Herraa ja kehoittamatta kaikkia nousemaan seisomaan! Minä itse en voisi kirjoittaa jotakin tällaista, ellei sitä annettaisi minulle ylhäältä!
Niin, mitä sanoi Herra Jaakobille? "Minä olen Jumala, sinun isäsi Jumala, älä pelkää mennä Egyptiin, sillä minä teen sinut siellä suureksi kansaksi. Minä menen sinun kanssasi Egyptiin, ja minä myös johdatan sinut sieltä takaisin" (1.Moos.46:3-4). Halleluja, halleluja! Hän on sama Jumala tänäkin päivänä! Hän on meidän Isämme, me Hänen lapsiansa, joita Hän johdattaa Pyhän Henkensä kautta! Vaikka Hän käyttää inhimillisiä välikappaleita, ei yhdenkään näistä tule saada sitä palvontaa ja kunnioitusta, mikä kuuluu yksin Hänelle, joka on sanonut: "Kunniaani Minä en toiselle anna!" Halleluja, halleluja! Minä en ole itsessäni mitään, kukaan meistä ei ole itsessänsä mitään! Silti jokainen todellinen jumalanpalvelija ansaitsee hänelle kuuluvan arvostuksen Jumalan säädöksen mukaisesti: Meidän tulee kunnioittaa Jumalaa jokaisessa Hänen palvelijassansa ja omassansa! Ei ihmistä, vaan Jumalaa hänessä!
Sama Jumala, joka juuri nyt, tässä ajassa, on puhunut ja puhuu Sanansa ja Pyhän Henkensä kautta, ei ole milloinkaan pelastushistorian aikana asettunut levolle ja lopettanut toimintaansa. Niinpä, käsittääksemme sen, mihin meidät nyt on tuotu kaikkien pimeyden vuosisatojen ja alun jälkeen kadonneen totuuden jälkeen (Totuus ei kadonnut kokonaan, mutta se siirtyi, sanokaamme sen näin: "Näkyvästä seurakunnasta yksilöihin ja pieniin ryhmiin"). Tämän käsittäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta me ymmärtäisimme oman asemamme.
Mitä merkitsi Totuuden katoaminen? Jumalan Sana ja sen julistus osaltaan peitettiin kokonaan, osaltaan ympäröitiin sellaisella määrällä inhimillistä, lihallista selitystä ja opetusta, että se kirjaimellisesti koki sen kohtalon, mistä meidän Herramme itse sanoi: "Ja niin te olette tehneet Jumalan sanan tyhjäksi perinnäissääntönne tähden!" (Matt.15:6). Tämä ei toki tarkoita sitä, että Jumalan Sana olisi menettänyt merkityksensä, ja että ihmiset olisivat pystyneet pakenemaan sen vaikutuksen ja voiman alta. Ei, ei todellakaan, sillä Jumalan Sana pysyy iankaikkisesti! Mutta ihmiset, ennenkaikkea julistajat, tekivät sen vaikutuksen tyhjäksi nimenomaan siten, kuin Herramme myöskin sanoi: "Mutta voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun suljette taivasten valtakunnan ihmisiltä! Sillä itse te ette mene sisälle, ettekä salli meneväisten sisälle mennä.  (Matt. 23:13). Näkymättömänä, joskin sitäkin todellisempana, leijui Sanan tuomio jokaisen väärän hengen ja opettajan yllä, vaikka todellisuus ehkä paljastuikin vasta liian myöhään, iankaikkisuuden portilla!
Kuinka kiitollisia meidän tuleekaan siis olla, että olemme saaneet kokea tällaisen armon! Jumala on puhunut meille ennennäkemättömällä tavalla tässä ajassa. Mutta mikä on myöskin tärkeätä ymmärtää, siitäkin huolimatta, että meidän ajassamme astui esiin Jumalan lähettämä mies, joka jatkuvasti rukoili puhujanlavalla, jos ei ääneen, niin kuitenkin sydämessänsä: "Herra, älä salli ihmisten nähdä minua, vaan Sinut!" ja jota Herra käytti aivan erikoislaatuisella tavalla; siitä huolimatta meidän tulee käsittää, että tämän toiminnan takana ja vaikuttajana oli juuri se Herra, joka sanoi olevansa viimeisten luona sama, ja joka kautta koko pelastushistorian on vaikuttanut seurakuntansa keskuudessa – ja joka ei anna kunniaansa toiselle!
Jos emme ymmärrä tätä asiaa oikealla tavalla, tapahtuu juuri se minkä olemme kokeneet tässä ajassa: Ihminen, Jumalan suurestikin käyttämä sanansaattaja, on korotettu ylitse lähettäjänsä, vaikka itse Herra Jeesus sanoo jumalallisella arvovallallansa: "Totisesti, totisesti, minä sanon teille: ei ole palvelija herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi" (Joh.13:16).
Totisesti, minä en ole itsessäni mitään, mutta jokin minussa huutaa suureen ääneen Jumalan armoa kaiken tämän keskellä! Millainen epäjumalanpalvelus onkaan tuotu seurakunnan keskuuteen! Milloin ovat Jumalan tuomiot lankeava kaiken tämän ylle, aivan niin kuin alussa, alkuseurakunnan keskuudessa tapahtui? Ananias ja Safiira ovat tänäänkin, aivan kuten veljemme Frank Bartlemanin kirjassa sanotaan, seurakunnan keskuudessa, tuhotaksensa todellisen Jumalan Hengen vaikutuksen!
Kun juuri tälläkin hetkellä, erikoisesti Afrikassa, kiertää kertomus siitä, kuinka nyt uskotaan Jumalan eläneen tämän ajan ihmisten keskellä "hattu päässä", niin ei voi muuta kuin itkeä, sillä naurulle ei tässä asiassa ole mitään sijaa.
"Ja sitä palvelijaa, joka tiesi herransa tahdon, mutta ei tehnyt valmistuksia eikä toiminut hänen tahtonsa mukaan..." Jumalan tahto on siis tehty niin selvästi tiettäväksi, ettei jotakin enempää voida enää odottaa. Joka odottaa jotakin vielä enempää, osoittaa sillä vain sen, että hän on tottelematon ja uppiniskainen jo kuulemaansa kohtaan. Mutta koska: " liha ja veri voi periä Jumalan valtakuntaa, eikä katoavaisuus peri katoamattomuutta", pyrkii ihmismieli keinolla millä tahansa tyydyttämään uskonnollisen tai hengellisen tarpeensa käsittämättä ollenkaan sitä, että: "turhaan he palvelevat Herraa opettaen oppeja, jotka ovat ihmiskäskyjä!" (Matt.15:9). Nimenomaan tämänkaltaisen tilanteen johdosta Jumalan täytyi lähettää Sanansa tässä ajassa johtamaan Jumalan kansa ulos Baabelin orjuudesta ja valmistamaan se kunniakasta ylöstempaamista varten. Aivan kuten Johannes Kastajan tehtävä oli kääntää vanhatestamentillisten isien sydäment uusitestamentillisten lasten puoleen, aivan samoin on nyt Pyhän Hengen tehtävä kääntää lasten sydämet heidän apostolisten isiensä puoleen, takaisin alkuperäiseen, kokonaiseen Raamattuun.
Niin kuin on tapahtunut kautta aikojen, herätysten vaikutuksen ollessa vielä tuore, ihmiset kulkivat Hengen virran mukana, mutta kun ensiaikojen innostus laimeni, omaksuivat ihmiset kaiken uuden vain osaksi vanhaa, entistä uskonnollisuuttansa, koska eivät olleet antaneet vaikutuksen ulottua sisimpään asti todellisen uudistuksen toteuttamiseksi. Uusi lisättiin vanhaan, pantiin paikka paikan päälle risaiseen viittaan. Hetken kuluttua ei tiennyt mikä oli vanhaa, mikä uutta. Aivan sama on tapahtunut tässä ajassa.
Palatkaamme takaisin lähtökohtaamme. Jumalan Henki on siis vaikuttanut kaikkina aikoina, mutta yksi suurimmista käännekohdista tapahtui vuosisadan alussa, Pyhän Hengen vuodatuksen yhteydessä, millä ei todellisuudessa ole mitään tekemistä nykyajan ns. helluntaiseurakuntien kanssa. Kysymys oli aidosta, pelastushistoriallisesta tapahtumasta, Pyhän Hengen vaikutuksesta.
Erikoisella tavalla mieleeni jäi muutama kohta Frank Bartlemanin kirjasta, joista yksi : "Vanhan joukon 'ruumiiden' on ehkä 'hukuttava erämaahan' tänään. Me olemme liian kovasydämisiä. Voisimmepa olla kuin Joosua ja Kaaleb!" (sivu 227). Koska historia toistaa itseään, ja tuonakin vuosisadan alun aikakautena koettiin tällaista, niin eikö nytkin, tässä viimeisessä ajassa sama toteudu niiden kohdalla, jotka ovat jääneet lihallisiksi, uudistumattomiksi, joilla lihasydämen sijasta on kova ja kylmä kivisydän?
Erikoisesti tämä kivisydämisyys, kovuus, tulee esiin suhteessa toisiin ihmisiin, toisiin uskovaisiin. Mitä muuta kuin kovuutta on sekään, jos kielletään veljeltä oikeus saarnaamiseen ja Herran Jeesuksen Kristuksen todistajana olemiseen!

Markku Vuori


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text