Social Icons

Pages

lauantai 23. marraskuuta 2013

Muistiinpanoja Marras - Joulukuulta 2010 osa 3



Oikeus paeta vääryyttä

Menneisyytemme on osa meistä, niin hyvässä kuin pahassakin mielessä. Me emme voi poistaa sitä, mutta me voimme päättää mitä osia siitä tarkastelemme ja pidämme mielessämme. Itse ratkaisemme kaiken vaikutuksen nykyiseen elämäämme - hyvin suuressa määrin. Osa-alueilla olemme taas aivan voimattomia hapolla kyllästettyjen muistojen suhteen, mutta silloin on hyvä kaivella esiin vaikkapa lastenlasten syntymäpäiväkakkuja, jotka maistuivat niin makeilta!
Me siis olemme tekemisissä melkoisen sopan kanssa, jota ei hämmennä vain yksi henkilö, vaan kokkeja pyrkii paikalle aivan uskomaton määrä, ennen kaikkea uskonnollisessa maailmassa. Soppamme pyrki usein kiehumaan ylitse, suolan määrä aivan kauhistutti ja kirveltää niin suuta kuin vatsaakin vielä nyt. Silti elämään mahtuu paljon hyvääkin, joka pahimpia kokeneiden kohdalla on peittynyt henkisen väkivallan alle.
Hyvää on se, että olemme vielä hengissä, joskin ehkä hiukan vajavaisesti. Selvitäksemme elämästä tarvitsemme ympärillemme toisia selviytyjiä, mutta suolan heittäjiä haluamme paeta mahdollisimman kauaksi. Meitä on opetettu ja pakotettu hyväksymään kaikki saamamme hoito, vaikka asialla ovat olleet mitä pahimmat taudinlevittäjät ja ruttotaudit. Me olemme alistuneet siinä määrin, että nytkin vielä on vaikea kutsua vääräksi se väärä, josta olimme osallisia. Me emme tuomitse, mutta toki meillä jokaisella on oikeus harjoittaa vanhurskautta ja oikeutta. Jos emme riittävässä määrin ole kykeneviä näkemään pahaa pahaksi, olemme sen vallassa elämämme loppuun asti. Pahinta on se, että suurin osa väärän kokemisestamme on tullut osaksemme meille tärkeiden ihmisten taholta.
Herramme opetti meitä rakastamaan vihamiehiämmekin ja rukoilemaan heidän puolestaan. Se ei kuitenkaan merkitse heidän tekojensa hyväksymistä. Sana kehottaa meitä pakenemaan kaikkea vääryyttä sen sijaan että ystävyyden varjolla antaisimme sen vaikuttaa elämäämme. Etenkin Paavali erikoisella tavalla varottaa meitä erilaisista pahoista ihmisistä, kehottaen välttämään heidän seuraansa ja läheisyyttään. Me vain emme ole halukkaita lukemaan näitä kohtia, joita on lukuisia Uudessa Testamentissa. Hän mainitsee nimeltä vastustajiaan, joiden tuomion jättää Herralle. Miksi me emme saisi tehdä samaa, vai oliko Paavali tässä suhteessa väärä? Pitäisikö minun kaivella esiin noita kohtia, kun sinun itsesi tulisi tuntea Raamattusi? Kaikesta huolimatta meillä on hätä noistakin ihmisistä, ja siksi kirjoitankin jatkuvasti, kuulee kukaan tai ei kuule.
Miksi emme ole enemmän pahoillamme siitä, että niin toisenlaista Jeesusta on julistettu meille oikean asian varjolla? Kaiken hedelmä on niin selvästi nähtävissä, että vain täysin sokea voi olla havaitsematta sitä. Ei ole mitään merkitystä sillä, mitä me tiedämme, jos kaikki ei tule elämäksi meissä. Missä voimme nähdä Jeesuksen mielenlaadun ihmisten elämässä? Uskottelemmeko yhä edelleen itsellemme, että riittää tiettyjen totuuksien tunnistaminen, ja eräänä päivänä on Jumalan voima sitten lankeava jokaisen tunnustajan ylle, huolimatta kaikesta pahuudesta ja vääryydestä? Hyvien tekojen luetteleminen ei merkitse yhtään mitään, jos ei Herramme Jeesuksen elämä ja mieli hallitse meissä. Me olemme tallanneet jalkoihimme vähäiset veljemme, jotka kerran ovat oleva tuomareitamme. Tietynlainen maailmallinen viisaus on ottanut hengellisen ymmärryksen tilan ja me uskottelemme selviävämme vetoamalla joihinkin merkittäviin jumalanpalvelijoihin, joiden puheita me kehumme ja pidämme esillä, ilman että olisimme panneet täytäntöön oikeastaan mitään siitä, mitä huulillamme esitämme.
Olen käynyt luterilaisen kirkon tilaisuuksissa melko usein suuren ystäväjoukon tähden. Samoin käyn muissakin paikkakuntamme seurakunnissa, koska muutakaan ei ole. Olen tullut siihen tulokseen, että näiden seurakuntien piirissä on uskollisempia, rehellisempiä ja vilpittömämpiä uskovaisia kuin ns. entisissä joukoissamme. Heillä ei ole sitä tietoa, mikä meillä on, ja se ehkä pelastaa heidät siltä ulkokultaisten tuomiolta, jonka alle moni ”spesiaaliuskova” on joutunut. Tietomme on pelottava asia, jos se ei ole aikaansaanut meissä todellista sisäistä muutosta. Tieto paisuttaa, siksi näemme niin hengellisesti lihavia ihmisiä, jotka milloin tahansa saattavat poksahtaa!

Markku Vuori



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text