Social Icons

Pages

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Tottumuksesta


 
Talossamme tehdään viemäriremonttia. Kaikki putket puhdistetaan sisältä ja pinnoitetaan jonkinlaisella muoviaineella. Tänään on toinen päivä kun ei saa kahdeksaan tuntiin ottaa vettä eikä laskea mitään viemäriin. Tämä paljastaa ihmisestä ja hänen tottumuksistaan todella paljon. Asiaa ei oikein usko, ennen kuin sen itse kokee. Jos ei vessan ovi olisi teljetty tuolilla ja keittiön hana teipattu näkyvästi, tulisi moneen kertaan rikottua annettuja määräyksiä, joiden rikkomisesta on kahdentuhannen euron sakko, eli korvaus pilalle menneestä pinnoituksesta!

Ihminen on enemmän tottumustensa orja kuin mitä koskaan olisi halukas uskomaan. Me emme vain huomaa sitä, kun kaikki tapahtuu totutulla tavalla. Me emme ole usein ollenkaan varmoja siitä, kävimmekö käsipesulla vai emme. Varmuuden saa vasta kun ovia on suljettu tai keittiön allas varmuuden vuoksi peitetty tarjottimella!

Meidän on syytä ajatella tottumustemme vaikutusta päivittäiseen elämäämme, etenkin hengelliseen elämään. Me pidämme nyt luonnollisena monia sellaisia asioita, joita ennen suorastaan kartoimme ja pidimme väärinä. Itse teemme ratkaisumme, mutta ympäristöllämme on todella suuri vaikutus meihin. Siitä huolimatta olemme vastuussa mielemme alueesta, jota ei ole tarkoitettu vapaaksi, mitä erilaisimpien asioiden mellastuskentäksi. Me olemme sitä mitä syömme, ja samoin henkisesti ja hengellisesti nauttimamme ruoka määrittelee olemuksemme koostumuksen.

Luther sanoi aikanaan kiusauksista, ettemme voi estää niiden tulemista, samoin kuin emme voi estää lintuja lentämästä päämme ylitse. Mutta me voimme estää niitä tekemästä pesäänsä päämme päälle! Meidän on siten päätettävä useiden asioiden kohdalla, kuinka paljon niille kannattaa antaa aikaansa, kuinka kauan pohtia jotakin meitä askarruttavaa asiaa. Aivan kuten valitsemme syötävämme kaupassa ja keittiössä, samoin meidän on valittava ajatusmaailmamme suhteen. Tottumus on tälläkin alueella toinen luonto!

Ajatuksemme määrittävät päivittäistä elämäämme enemmän kuin ajattelemmekaan! Juuri nyt mieltäni häiritsee ajatus siitä, että kohta ovikello soi ja ovesta tulee vieras mies teippaamaan hanat ja vessanpöntön. Tämä ajatus on häirinnyt kirjoittamistani jo puolen tunnin ajan, aivan turhaan! Me olemme siis tällaisten ajatusten vallassa, ohitse järkevän ajattelun. Me elämme aivan liian paljon tulevissa, odotettavissa asioissa, antaen niiden vaikuttaa nykyhetkeemme. Tämä kuuluu olemukseemme, mutta vain rajallisena asiana, johon meidän tulisi yrittää vaikuttaa.

Kuinka vaikeaa onkaan oppia elämään nykyhetkeä, tajuta elämänsä ainutlaatuisuus ja päiviensä rajattu määrä! Tämä hetki jää helposti kokematta, jos ajatukset väärällä tavalla leijailevat ja joskus matelevatkin tulevissa tapahtumissa. Ihmisen toki tulee ennakoida ja oikealla tavalla arvioida tulevia asioita. Autolla ajaminen on aivan oma tapahtumansa, omine ennakoitavine asioineen, mutta siinä mutkan takaa tulevan ajatteleminen kuuluukin asiaan. Itselläni oli aikanaan kuorma-autopohjainen asuntoauto, ja vielä nytkin linja-auton kuljettajan tehdessä jotakin taitamatonta, alan aivan selvästi seuraamaan auton kulkua, osallistuen tarpeettoman kokonaisvaltaisesti auton ajamiseen, siis ajatuksissani. Kuinka paljon kulutammekaan kallista energiaamme seuratessamme toisten ihmisten tekemisiä!

Pahin vihollisemme omalla tavallaan on nykyaikainen media, joka syöttää meille järkyttävässä määrin informaatiota, jolla ei todellisuudessa ole mitään tekemistä juuri meidän kanssamme! Ihminen hukuttaa käsittämättömässä määrin huonoa oloaan ja ongelmiaan sullomalla ne kodin parhaassa tuolissa istuen suunnikkaan muotoiselle alttarille, joka sormen kosketuksella välittää halutunlaisia kuvia ympäri vuorokauden.

Kun olimme aika paljon nuorempia, jouduimme ilman mitään kaukosäätimiä käyttämään mielikuvitustamme kirjaa lukiessa, ja suuressa määrin omaa elämäämme eläen. Nyt tässä ajassa moni ei enää kykene erottamaan omaa elämäänsä kuvaruudulla näyttäytyvistä harhakuvista! Ymmärrämme kyllä ahdistuneen ihmisen tarpeen ajatustensa viemiseksi pois liian suurista ongelmista, mutta meitä ei ole tarkoitettu hukkumaan median vyöryttämiin mielikuviin. Meidän elämämme on ainutlaatuinen! Eläkäämme sitä, koska se on MINÄ!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text