Social Icons

Pages

tiistai 2. toukokuuta 2017

Yhtäjaksoisia selityksiä!



”Pyrkikää rauhaan kaikkien kanssa ja pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa…” (Hebr.12).

”Ahkeroikaa sitä, mikä on hyvää kaikkien ihmisten edessä. Jos mahdollista on ja mikäli teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa.” (Room.12).

Eilen kirjoitimme:

      ”Koska farisealaiset pyrkivät saattamaan kaikki elämän tilanteet Jumalan tahdon hallittaviksi, sisältää Mishna sekä uskonnollisia määräyksiä että siviili- ja rikosoikeuden alaan kuuluvien tapausten käsittelyä...
Baabelin Talmud käsittää 6000 isokokoista sivua enemmän kuin 2000 rabbiinin lausuntoja.
Midrashit ovat T:in kaltaisia sisällöltään ja eroavat niistä oikeastaan vain aineistonsa järjestyksessä, sillä niissä rabbiinien lausunnot liittyvät Raamatun teksteihin, etenkin Mooseksen kirjoihin, yhtäjaksoisina selityksinä.

Edelliset lainaukset Raamatun Sanakirjasta lainasin ensimmäistä kertaa vuonna 1991, ja sen jälkeen ne ovat eri tilanteissa aivan kuin poksahtaneet esiin mielessäni. Miksi sellaisella tavalla suhtaudumme halveksivasti juutalaisia käsityksiä kohtaan, kun kerran meidän länsimaiset hengelliset asenteemme ja käytäntömme voidaan tuoda julki aivan samoilla sanoilla ja ilmaisuilla?

Erikoisesti mieltäni kiehtoo ja saa tahtomattanikin hymyn tulemaan huulilleni lainauksen loppuosa, jota hieman muuntelen kristillisyyteemme sopivammaksi:

”Kristittyjen ”Talmud” käsittää lukemattoman määrän isokokoista sivua enemmän kuin 2000 kristillisen arvohenkilön lausuntoja.
Nämä kristilliset selitysteokset ovat toistensa kaltaisia sisällöltään ja eroavat toisistaan oikeastaan vain aineistonsa järjestyksessä, sillä niissä kristillisten arvohenkilöiden lausunnot liittyvät Raamatun teksteihin, etenkin Mooseksen kirjoihin, yhtäjaksoisina selityksinä.

Kuinka kiehtova ja omalla tavallaan humoristinenkin vertauskuva meidän ”hengellisyydestämme”, niin tässä ajassa kuin menneisyydessäkin! Auttaako tämä kristillinen oppikokoelma keskinäisen sovun ja rauhan syntymiseksi, kun pyrkimyksemme on sama kuin aikanaan juutalaisilla uskonnollisilla johtajilla? ”Koska farisealaiset pyrkivät saattamaan kaikki elämän tilanteet Jumalan tahdon hallittaviksi…”

Jumalan tahdon hallittavaksi? ”…kristillisten arvohenkilöiden lausunnot liittyvät Raamatun teksteihin, etenkin Mooseksen kirjoihin, yhtäjaksoisina selityksinä.

Mikä merkitys on näillä yhtäjaksoisilla ja ylitsevuotavilla selitysvirroilla ollut ja on edelleenkin, ja mitä ne vaikuttavat hengellisen elämän kehitykseen? Eivätkö ne olekin kussakin hengellisessä piirissä kuin eräänlaisia suodattimia, joiden lävitse pakotetaan kulkemaan kaikki vastaanotettava hengellinen aines, riippumatta siitä, mitä Itse Raamattu sanoo? Mahdollistaako tämä rauhan kaikkien kanssa?

”Onko Jumala todella sanonut?” Ehkä eksyttävintä tässä ajassa ei olekaan tämä hurskas kysymys! Jumalan tahdon halutaan yhä vielä tapahtuvan, mutta miten, milloin ja missä?:

”…kristillisten arvohenkilöiden lausunnot liittyvät Raamatun teksteihin, etenkin Mooseksen kirjoihin, yhtäjaksoisina selityksinä.

Ei ihminen elä leivästä eikä oppineiden selityksistä, vaan JOKAISESTA SANASTA JOKA JUMALAN SUUSTA LÄHTEE! Yhä vielä pätee:

”Pyrkikää rauhaan kaikkien kanssa ja pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa…” (Hebr.12).

”Ahkeroikaa sitä, mikä on hyvää kaikkien ihmisten edessä. Jos mahdollista on ja mikäli teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa.” (Room.12).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text