Social Icons

Pages

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Turhaa tulta alttarilla?



”Sentähden, jos tuot lahjaasi alttarille ja siellä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi siihen alttarin eteen, ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa, ja tule sitten uhraamaan lahjasi. Suostu pian sopimaan riitapuolesi kanssa, niin kauan kuin vielä olet hänen kanssaan tiellä, ettei riitapuolesi vetäisi sinua tuomarin eteen ja tuomari antaisi sinua oikeudenpalvelijalle, ja ettei sinua pantaisi vankeuteen.  Totisesti minä sanon sinulle: sieltä et pääse, ennenkuin maksat viimeisenkin rovon.” (Matt.5).


Alttarin luona mieleemme tuodaan monia asioita, jotka näyttävät näkymättömiltä ja ihmismielelle merkityksettömiltä. Kumpi mainitaan ensin, alttari vai veli (sisar)?

Ihmiskunta on suorastaan tottunut suorittamaan tietynlaista hengellisyyttä, koska jokaisessa ihmisessä on kaipaus johonkin suurempaa turvautumiseen. Tämä sanankohta tuo kuitenkin eteemme todellisuuden, jolta ei voida kätkeä sydämen todellista asennetta, niin Jumalaan kuin ihmiseenkin. Jumalanpalveluksemme on turha ja merkityksetön, osaltaan pelottavaa petosta, jos alttaripalveluksemme tahraantuu väärämielisyyden  ja vääränlaisen turvallisuuden tähden. Jumalaa voidaan palvella vain Hengessä ja totuudessa:

”Mutta tulee aika ja on jo, jolloin totiset rukoilijat rukoilevat Isää hengessä ja totuudessa; sillä senkaltaisia rukoilijoita myös Isä tahtoo. Jumala on Henki; ja jotka häntä rukoilevat, niiden tulee rukoilla hengessä ja totuudessa.” (Joh.4).

Miksi ylipäätään laulamme: ”Totuuden Henki, johda Sinä meitä”, jos emme ole halukkaita tulemaan asetetuiksi Totuuden eteen? Totuus tänä päivänä on, että ns. seurakunnan piirissä on ollut ja on edelleenkin aivan liian paljon jumalanpalvelusta, jonka vaikutus on yhtä tyhjän kanssa, koska:

”Kun te ojennatte käsiänne, minä peitän silmäni teiltä; vaikka kuinka paljon rukoilisitte, minä en kuule: teidän kätenne ovat verta täynnä. Peseytykää, puhdistautukaa; pankaa pois pahat tekonne minun silmäini edestä, lakatkaa pahaa tekemästä. Oppikaa tekemään hyvää; harrastakaa oikeutta, ojentakaa väkivaltaista, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa lesken asiaa.” (Jes.1).

Olen useaan kertaan maininnut sen, ettei mielessäni ole yhtään ainoata tapausta, jossa uskovaiset lähipiirissäni olisivat todella selvitelleet asioita ja pyytäneet anteeksi koko olemuksellaan. Päinvastoin on vuodesta toiseen jatkettu hurskaita menoja, joiden on uskottu peittävän kaiken vääryyden, ennen kaikkea oikeaoppisuuden varjolla. En tiedä saavuttaako kirjoitukseni ketään näistä katseen korkeuteen kohottaneista ja hyvyyttään ylistäneistä ihmisistä, mutta jokin sisimmässäni kauhistelee sitä vääryyden maailmaa, joka on painettu voimalla piiloon. Samasta todistavat useammatkin matkatoverini, joiden silmät vasta nyt ovat todella avautuneet näkemään todellisuuden. On todella asteltu rautakengin siellä, minne enkelitkin kaihtavat astumasta!

Todellisuudessa me kaikki olemme syyllisiä, ei itse tekijöinä, vaan asenteidemme johdosta! Miksi emme aikanaan ja ajoissa nostaneet suurempaa meteliä kaiken vääryyden johdosta, vaan annoimme vakuuttaa itsemme asioista, joissa ei todellisuudessa ollut mitään hyvää, koska vähäinenkin hapatus hapattaa koko taikinan? Kohdallamme pätee vieläkin:

”Tällaista on teidän kädestänne tullut: olisiko hän teille suosiollinen? sanoo Herra Sebaot.

Jospa olisi teidän joukossanne joku, joka sulkisi ovet,
ettette pitäisi tulta minun alttarillani turhaan!” (Mal.1).

”…eikä mikään luotu ole hänelle näkymätön, vaan kaikki on alastonta ja paljastettua hänen silmäinsä edessä, jolle meidän on tehtävä tili.” (Hebr.4).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text