Social Icons

Pages

torstai 22. joulukuuta 2016

Pienet ja suuret murheet



”Sillä jos kokoukseenne tulee mies, kultasormus sormessa ja loistavassa puvussa, ja tulee myös köyhä ryysyissä, ja te katsotte loistavapukuisen puoleen ja sanotte: ’Istu sinä tähän mukavasti’, ja köyhälle sanotte: ’Seiso sinä tuossa’, tahi: ’Istu tähän jalkajakkarani viereen’, niin ettekö ole joutuneet ristiriitaan itsenne kanssa, ja eikö teistä ole tullut väärämielisiä tuomareita?” (Jaak.2).

Parin päivän päästä on joulu, juhlista jaloin! Jos olemme rehellisiä, aikaansaa tämä juhla ehkä enemmän ristiriitaisia kuin lämpimiä tunteita, ainakin hyvin monissa perheissä. Itse nautin tästä ajasta ennen kaikkea tavallista runsaamman musiikkiannin johdosta. Ainakin satelliitista tulee valtava määrä mitä puhuttelevimpia konsertteja jopa tuhansine laulajineen ja soittajineen. Mutta kaiken keskellä mieleeni tulee kuvaus kadulle joutuneesta lapsesta, joka likaisine kasvoineen ja vaatteineen seuraa ulkona ikkunan lävitse rikkaan väen joulunviettoa!

En voi mitään sille, että tänä aikana jonkinlainen huono omatunto pyrkii valtaamaan mieleni. En voi toimia merkittävänä lahjoittajana taloudellisen tilanteeni johdosta, mutta miksi rukoilen niin vähän maailman todellisen hädän johdosta, joka koskettaa suurta osaa maapallon väestöstä?

Oma murheeni on pieni kaiken muun rinnalla. Minulla on mukava ja lämmin koti, ruokaa ja kaikki elämään tarvittava. Läheisyyttä puuttuu sen johdosta, että aikanaan oma avioliittoni purkautui vuosituhannen vaihteessa, ja nyt poikanikin perhe on hajonnut! Mutta tämä kaikki on hyvin pientä verrattuna lukemattomiin yksinäisyyttä kokeviin ihmisiin!

Miksiköhän katseemme sellaisella tavalla pyrkii kohdistumaan vain hyviin asioihin ja arvokkaasti, hienosti sonnustautuneisiin henkilöihin ja heidän ”mukavuutta huokuvaan” olemukseensa? Tarjotessamme heille ”mukavaa paikkaa” rinnallamme, taidamme ajatella vain itseämme? Miksi kirjoittaja jatkuvasti loukkaa tätä suorastaan säännöksi tullutta tapaa, joka pyrkii säästämään meidät kaikilta turhilta ikävyyksiltä? Miksi hän ei voisi kirjoittaa vain mukavista ja mieltä hivelevistä asioista?

”…köyhälle sanotte: ’Seiso sinä tuossa’, tahi: ’Istu tähän jalkajakkarani viereen’, niin ettekö ole joutuneet ristiriitaan itsenne kanssa, ja eikö teistä ole tullut väärämielisiä tuomareita?”

Eikö olekin Taivaallisen Isämme rakkautta, että Hän laittaa jonkun sydämelle kirjoittaa näistä asioista?

”Älkää siis murehtiko sanoen: 'Mitä me syömme?' tahi: 'Mitä me juomme?' tahi: 'Millä me itsemme vaatetamme?' Sillä tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan. Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan. Älkää siis murehtiko huomisesta päivästä, sillä huominen päivä pitää murheen itsestään. Riittää kullekin päivälle oma vaivansa.” (Matt.6).

Tämän sanankohdan mukaisesti etsimme vain maallista hyvää istuttamalla arvokkaita henkilöitä läheisyyteemme oman etumme ja huomisen huolien johdosta. Siten olemme ristiriidassa itsemme kanssa, toimiessamme vastoin Isän sydämellä olevia ajatuksia. Olemme eräänä päivänä kohtaava kysymyksen vähimmistä veljistämme ja sisaristamme, jotka mitä oleellisimmin sisältyvät sanoihin:

”Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan. Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan.”

Kysymys tänä jouluna kuuluukin:

Mitä me olemme valmiit antamaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text