Social Icons

Pages

maanantai 19. syyskuuta 2016

Salassa oleva sydämen ihminen



”Vaan kun sinä paastoat, niin voitele pääsi ja pese kasvosi, etteivät paastoamistasi näkisi ihmiset, vaan sinun Isäsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle.” (Matt.6).

On aina ollut olemassa suuri joukko ihmisiä, jotka toimivat ”hengellisesti” tullaksensa huomioiduksi niin pienessä kuin suuressakin. Heille on tärkeätä olla huomion keskipisteenä, tullaksensa kiitosta pursuavien lausuntojen kohteeksi, mitä laajemmassa mittakaavassa, sitä parempi. Juuri siksi aikanaan korkea-arvoiset juutalaiset pysähtyivät vilkkaisiin kadunkulmiin suorittaakseen rukouksiansa. Kaikkein pyhimmäksi itsensä tuntevat olivat palkanneet edellänsä kulkemaan pienen pojan kellon kanssa, jota tämä kilkutteli varoituksena kaikille ohittaville vähempiarvoisille persoonille: Jonkin matkan päässä lähestyy nyt niin tärkeä ja pyhä henkilö, jota jokaisen tulee varoa koskettamasta vähäisimmässäkään määrin!

Ulkonaisesti havaittavilla teoillamme ei ole Jumalamme silmissä ollenkaan niin suuri merkitys, kuin mitä ehkä aina olemme ajatelleet. Mieleeni tulee toistamiseen kertomus eräästä seurakunnasta. Sunnuntain saarnan yhteydessä kirkkoherra ilmoittaa seurakunnan saaneen todella merkittävän lahjoituksen henkilöltä, joka haluaa pysyä salassa. Samanaikaisesti nousee kirkon etummaisessa penkissä seisomaan suurikokoinen, tukeva mies, joka seurakunnan puoleen kääntyen toteaa kuuluvalla äänellä: ”Näin minä sen näin hyväksi!”

Jotkut siis tuntevat itsensä niin pyhiksi, että kaikkien tulee varoa koskettamastakin heitä.

”He sanovat: ’Pysy erilläsi, älä tule minua lähelle, sillä minä olen sinulle pyhä’. Nämä ovat savu minun sieramissani, tuli, joka palaa kaiken päivää. Katso, se on kirjoitettuna minun edessäni.” (Jes.65).

Tässä on jotakin tavattoman tuttua ja aivan henkilökohtaista kokemusta menneiltä vuosikymmeniltä! En ehkä itse olisi sitä koskaan tullut ajatelleeksi, mutta eräs edesmennyt veli kiinnitti aikanaan huomioni siihen. Kaikessa on ollut melkoista tragikoomisuuttakin, mutta on pelottavaa lukea, mitä Herramme ajattelee kaikesta tällaisesta! Me olemme aivan liiaksi kiinnittäneet huomiota ulkonaisiin asioihin ja piirteisiin, jättäen huomioimatta jumalalliset näkökannat:

”etteivät paastoamistasi näkisi ihmiset, vaan sinun Isäsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle.”

”Sentähden, kun annat almuja, älä soitata torvea edelläsi, niinkuin ulkokullatut tekevät synagoogissa ja kaduilla saadakseen ylistystä ihmisiltä. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa. Vaan kun sinä almua annat, älköön vasen kätesi tietäkö, mitä oikea kätesi tekee, että almusi olisi salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle. Ja kun rukoilette, älkää olko niinkuin ulkokullatut; sillä he mielellään seisovat ja rukoilevat synagoogissa ja katujen kulmissa, että ihmiset heidät näkisivät. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa. Vaan sinä, kun rukoilet, mene kammioosi ja sulje ovesi ja rukoile Isääsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle.” (Matt.6).

Näin on Herramme hyväksi nähnyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text