Social Icons

Pages

tiistai 13. syyskuuta 2016

Vielä Bileamista Osa 3



”Mutta minulla on vähän sinua vastaan: sinulla on siellä niitä, jotka pitävät kiinni Bileamin opista, hänen, joka opetti Baalakia virittämään Israelin lapsille sen viettelyksen, että söisivät epäjumalille uhrattua ja haureutta harjoittaisivat.” (Ilm.2).

On aika erikoista, ettei tätä seikkaa enempää kuvata Vanhan Testamentin puolella, eikä selvästi tuoda esiin Bileamin osuutta tapahtuneeseen:

”Ja kansa rupesi irstailemaan Mooabin tyttärien kanssa. Nämä kutsuivat kansaa jumaliensa uhreille, ja kansa söi ja kumarsi heidän jumaliansa. Kun Israel näin antautui palvelemaan Baal-Peoria, syttyi Herran viha Israelia kohtaan.” (4.Moos.25).

Aikaisemmin tapahtui:

”Niin Jumala tuli Bileamin tykö ja kysyi: ’Keitä ovat ne miehet, jotka ovat sinun luonasi?’ Bileam vastasi Jumalalle: "Baalak, Sipporin poika, Mooabin kuningas, on lähettänyt heidät tuomaan minulle tämän sanan: 'Katso, kansa on lähtenyt Egyptistä ja on tulvinut yli maan; tule siis, kiroa se minun puolestani, ehkä sitten voin ryhtyä taisteluun sitä vastaan ja karkoittaa sen'.” (4.Moos.22).

Jumala tarkalleen tiesi kenestä ja mistä asiasta oli kysymys, mutta Hän halusi kuulla kaiken Bileamin omasta suusta. Eiköhän Hän toimi meidänkin kohdallamme samalla tavoin hyvinkin monissa asioissa, osoittaakseen meidän vastuumme ratkaisuissamme ja asenteissamme?

”Silloin Herran enkeli taas meni edemmäs ja asettui ahtaaseen paikkaan, jossa ei ollut tilaa väistyä oikealle eikä vasemmalle. Kun aasintamma näki Herran enkelin, laskeutui se maahan Bileamin alla. Silloin Bileamin viha syttyi, ja hän löi aasintammaa sauvalla.”

Aasilla oli selvästikin enemmän näkökykyä ja ymmärrystä kuin tottelemattomalla profeetalla, joka kuin muina miehinä keskustelee aasinsa kanssa, tajuamatta tilanteensa tragikoomisuutta.

”Niin Herran enkeli sanoi hänelle: ’Minkätähden olet lyönyt aasintammaasi jo kolme kertaa? Katso, minä olen tullut sinua estämään, sillä ajattelemattomasti sinä olet lähtenyt tälle matkalle vastoin minun tahtoani. Mutta aasintamma näki minut ja on väistynyt minun edestäni jo kolme kertaa. Ja jos se ei olisi väistynyt minun edestäni, niin minä olisin surmannut sinut, mutta jättänyt sen elämään.’  Niin Bileam vastasi Herran enkelille: ’Minä olen tehnyt syntiä; sillä minä en tiennyt, että sinä olit asettunut minua vastaan tielle. Mutta jos tämä ei ole sinulle mieleen, niin minä nyt palaan takaisin’.”

Bileamin tottelemattomuus ja ajattelemattomuus saivat aikaan monenlaisia lyöntejä ja kärsimyksiä, kirouksia ilman hänen kirouksen lausumistaan. Miksiköhän tunnen jollakin tavoin itseni kuin tuoksi aasiksi, jolle Bileam ei antanut juuri minkäänlaista arvoa, vaikka tämä selvästi pelasti hänen elämänsä? Kuinka monta Bileamia aikanaan yrittikään valjastaa minutkin ratsukseen hyvinkin epämääräisillä matkoillaan, joiden yllä ei selvästikään ollut aito Jumalan siunaus ja tahto, vaan jonkinlainen henkilökohtaisen edun ja aseman tavoittelu! Näiden raamatunkohtien varoitus ei koske vain menneitä aikoja, vaan vieläkin sama henkivalta etsii kannattajia niiden joukosta, jotka eivät ole pitäytyneet alkuperäiseen ja aitoon, ensimmäiseen Jumalan tahtoon ja Sanaan.

”Mutta minulla on vähän sinua vastaan: sinulla on siellä niitä, jotka pitävät kiinni Bileamin opista, hänen, joka opetti Baalakia virittämään Israelin lapsille sen viettelyksen, että söisivät epäjumalille uhrattua ja haureutta harjoittaisivat.”

Jossakin vaiheessa elämäämme tulee hetki, jolloin on myöhäistä palata takaisin:

”Mutta jos tämä ei ole sinulle mieleen, niin minä nyt palaan takaisin’.”

Bileam oli valinnut tahtotilansa mukaisen tiensä, joka johti hänet selvään epäjumalanpalvelukseen ja sen tarjoamiseen Jumalan kansalle kirouksena, ilman paluuta! Hän oli selvästi Jumalan sallivan tahdon tiellä!

Jos emme pysy puhtaassa Jumalan Sanassa, alkuperäisenä ja aitona Jumalan tahtona, päädymme tässäkin ajassa täysin vääriin uskomuksiin.

En ikinä unohda sitä, kuinka vuosikymmeniä sitten olimme saapuneet eräiden melko merkittävien kokousten pitopaikan portille, pitkän ajomatkan jälkeen, kun ikään kuin ääni sisimmässäni totesi: ”Nämä eivät ole mitään kristittyjä kokouksia, vaan jonkin vieraan uskonnon harjoittamista! Älä mene ollenkaan alueelle, vaan jatka matkaasi!” Aidosta, Jumalan alullepanemasta asiasta oli tullut siellä selvä kultti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text