Social Icons

Pages

maanantai 6. heinäkuuta 2015

Kreikan henki





”Kiitetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, laupeuden Isä ja kaiken lohdutuksen Jumala, joka lohduttaa meitä kaikessa ahdistuksessamme, että me sillä lohdutuksella, jolla Jumala meitä itseämme lohduttaa, voisimme lohduttaa niitä, jotka kaikkinaisessa ahdistuksessa ovat. Sillä samoin kuin Kristuksen kärsimykset runsaina tulevat meidän osaksemme, samoin tulee meidän osaksemme myöskin lohdutus runsaana Kristuksen kautta.” (2.Kor.1).

Puhuimme eilen hoivaamisesta ja lohdutuksen Jumalasta. Nämä kaksi asiaa kuuluvat oleellisesti yhteen. Kaikki mitä meille kerrotaan Sanassa Jumalastamme ja Herrastamme, on esikuvaa ja selvä malli meille siitä, millaisia meidänkin tulee olla; olemmehan samaa sukua Hänen kanssaan, ja perimämme geenit tuovat automaattisesti esiin Isämme ja Luojamme ominaisuuksia.

Voidaksemme ymmärtää vaikeuksissa olevia ihmisiä, tarvitsemme itse jumalallisessa viisaudessa nähdyn määrän asioita, jotka eivät meitä sillä hetkellä miellytä. Jos emme itse koskaan ole tarvinneet lohdutusta ja hoivaa, emme ole kykeneviä niitä muillekaan antamaan. Siitä puhuu päivämme teksti selkokielellä.

Kreikan tilanne on pääuutinen pidemmän aikaa. Näen Kreikan asenteessa ilmiömäisen kuvan siitä hengellisestä tilanteesta, jota olemme seuranneet pidemmän aikaa. Kreikkalaiset ovat eläneet kuin pellossa välittämättä mitään taloudellisista lainalaisuuksista, käyttäen hyväkseen valheellisesti muiden maiden taloudellista apua. Tietynlainen henkinen juopumus on saanut vallan, niin että uhmakkaasti tahdotaan pysyä valitulla tiellä uskoen velkojen muuttuvan tuloiksi!

Niin hengellisellä kuin taloudellisellakin alueella ollaan kuin päihteiden vallassa, vaatien itselle kaikkea mukavaa ja mielihyvää tuovaa, välittämättä muiden ihmisten oikeuksista. Halutaan, halutaan ja halutaan, mutta ei olla valmiita maksamaan!  Otetaan, otetaan ja otetaan, mutta ei olla halukkaita antamaan!

Illalla on miesten sauna Hartolan seurakunnan leirikeskuksessa (vastaavanlaisia tilaisuuksia on lähiseudulla useita kesän aikana). Siellä on runsas ruokatarjoilu, josta ei peritä maksua. Lähtijöitä riittää, etenkin kun mennään joidenkin hyväsydämisten miesten autoilla. Miksi kyydit ovat koko ajan vähenneet vuosien mittaan? Koska useampikin on sitä mieltä, ettei auto vie yhtään enempää polttoainetta täytenä kuin vain omistajan ollessa kyydissä. Aikamoista teknistä ajattelua aikana, jolloin kaikki maksaa entistä enemmän ja auto todellisuudessa lisää polttoaineen kulutustaan jokaisesta siihen tungetusta kilosta! Niin, miksi tämä tekninen ajattelukaava? Kymppi lämmittää mieltä omassa kukkarossa, mutta ei matkan maksavan kuljettajan kädessä! Tietynlainen hyväksikäyttö on siis yksi merkittävistä tekijöistä kaikessa vapaaehtoistyössä, jota on kyydinkin tarjoaminen!

Meissä on siis lähes jokaisessa jonkinlainen määrä kreikkalaista henkeä omien oikeuksien ja etujen vaatimisessa ja usein väkisinkin ottamisessa. Kreikkalaisessa hengessä odotetaan sääliviä katseita ja avoimia kukkaroita, aivan kuten joku saunaan lähtijä on ensimmäisenä tunkemassa jonkun autoon uskossa, että juuri hänet tahdotaan lisäämään polttoaineen kulutusta ilman minkäänlaista korvausta!

”Älkää olko kenellekään mitään velkaa, muuta kuin että toisianne rakastatte; sillä joka toistansa rakastaa, se on lain täyttänyt. Sillä nämä: ’Älä tee huorin, älä tapa, älä varasta, älä himoitse’, ja mikä muu käsky tahansa, ne sisältyvät kaikki tähän sanaan: ’Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi’. Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Sentähden on rakkaus lain täyttämys.” (Room.13).

Rakkaus ei siis kuljetuta itseään ilmaiseksi!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text