Social Icons

Pages

sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Niin kuin peura! 2


”Niinkuin peura halajaa vesipuroille, niin minun sieluni halajaa sinua, Jumala. Minun sieluni janoo Jumalaa, elävää Jumalaa. Milloin saan minä tulla Jumalan kasvojen eteen? Kyyneleeni ovat minun ruokani päivin ja öin, kun minulle joka päivä sanotaan: ’Missä on sinun Jumalasi?’ Näitä minä muistelen ja vuodatan sydämeni: minä kuljin väentungoksessa, astuin sen kanssa Jumalan huoneeseen riemun ja kiitoksen raikuessa juhlivasta joukosta. Miksi murehdit, minun sieluni, ja olet minussa niin levoton? Odota Jumalaa.” (Ps.42).

Tämä on yksi lainatuimmista Vanhan Testamentin kohdista, eikä tämä seikka ihmetytä meitä lainkaan! Se sisältää todella kauniita ja lohdullisia ajatuksia. Mutta olemmeko todella käsittäneet mitä se syvimmiltään tahtoo kertoa meille?

Niinkuin peura halajaa vesipuroille, niin minun sieluni halajaa sinua, Jumala.”

Painopiste on selvästikin ilmaisulla ”niin kuin”. Niin peura kuin me ihmisetkin olemme maallisia olentoja päivittäisine tarpeinemme. Meille kummallekin on vesi suoranainen elinehto. Ilman sitä emme voi edes kuvitella tulevamme toimeen pidempiä aikoja. Peuran on jatkuvasti saavuttava juomapaikalle, koska jano valtaa sen heti kun kehossa vähenevä vesimäärä saavuttaa tietyn rajan. Sille on mieluisinta virtaava vesi, koska se tietää sen olevan virvoittavinta ja puhtainta. Mekin tiedämme kaiken tämän ihmisinä, mutta tiedämmekö, millaisen veden tykö lainauksemme haluaa johdattaa meidät? Vertaaminen peuraan saa helposti meidät ajattelemaan vain uljasta hirvieläintä mahdollisine sarvineen ja upeine ryhteineen, ja kaikki huomiomme kiinnittyy sen vilkuilemiseen ympärilleen ennen kuin se kumartuu juomaan. Se haluaa varmistaa, ettei vihollisia ole lähellä!

Lainauksemme kohokohta ei kuitenkaan meidän kohdallamme ole juominen, vaan jano!

”Niinkuin peura halajaa vesipuroille, niin minun sieluni halajaa sinua, Jumala.”

Kaipauksemme tarkoitus on kohdistua kaiken, todella kaiken tiedostamamme ja meitä ympäröivän ohitse Itse Jumalaan! Maallinen veden tarve on loppujen lopuksi aika kalvakka kuva siitä olotilasta, johon Jumalan Henki meidät haluaa asettaa. Peura on maallinen olento janoineen ja tarpeineen, mutta meihin on uudestisyntymässä asetettu tarve, joka kantaa ylitse tämän elämän ja sen aaltojen! On aivan eri asia janota ja kaivata kaikkea hengellisen elämän tarjoamaa, kuin todella asettaa kaikki huomio Häneen, joka meille kaikkea tarjoaa ja on ansainnut meitä varten! Tähän ajatukseen sisältyy koko kristillisen elämän tragedia ja kohtalokkuus! Kaikki on todellakin kiinni kokonaisvaltaisuudesta, ei vain ajattelusta: ”Kunhan vain suunnilleen sinne päin!”

”Niin hän sanoi hänelle: ’Mitä laissa on kirjoitettuna? Kuinkas luet?’ Hän vastasi ja sanoi: ’Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi ja kaikesta mielestäsi, ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi.’ Hän sanoi hänelle: ’Oikein vastasit; tee se, niin sinä saat elää.’” (Luuk.10).

Kuinkas me luemme tänä päivänä? Peuran veden janoaminen on todella kokonaisvaltaista sen pelkän olemuksen perusteella, mutta miten on meidän suhteemme? Kuinka kokonaisvaltaisesti kaipaamme kosketusta Jumalamme kanssa, Hänen läsnäolossansa elämistä, niin että lähimmäisemmekin sen havaitsevat ja kokevat meidän kauttamme Hänen rakkautensa?

Mitä sisältää ensisijaisesti Jumalaa rakastaminen? Eikö sen, että tahdomme todella pitää Hänen Sanansa, eli että uskomme kaiken mitä Hän meille tahtoo sanoa? Todellisen Elämän ehtona on Jumalan tahdon noudattaminen, ei vain sen koristeena pitäminen!

”Oikein vastasit; tee se, niin sinä saat elää.”

Onko meidän vastauksemme oikea? Tulisiko meidän tarkistaa janomme kohde?

”Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: ’Jokainen, joka juo tätä vettä, janoaa jälleen, mutta joka juo sitä vettä, jota minä hänelle annan, se ei ikinä janoa; vaan se vesi, jonka minä hänelle annan, tulee hänessä sen veden lähteeksi, joka kumpuaa iankaikkiseen elämään.’” (Joh.4).

Jos siis juomme oikeasta lähteestä, syntyy meissäkin lähde! Käsitämmekö todella, että Herramme antama Vesi on Hän Itse?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text