Social Icons

Pages

tiistai 30. kesäkuuta 2015

Miksi ette jo itsestänne päätä?


”Ja hän sanoi myöskin kansalle: ’Kun näette pilven nousevan lännestä, sanotte kohta: 'Tulee sade'; ja niin tuleekin. Ja kun näette etelätuulen puhaltavan, sanotte: 'Tulee helle'; ja niin tuleekin. Te ulkokullatut, maan ja taivaan muodon te osaatte arvioida; mutta kuinka ette arvioitse tätä aikaa? Miksi ette jo itsestänne päätä, mikä oikeata on?” (Luuk.12).

On olemassa paljon asioita, joihin emme sinänsä tarvitse jotakin erikoista ilmestystä tai näkyä. Meidät on varustettu aivan erikoislaatuisella mekanismilla, joka on kätkettynä luiseen ja pallomaiseen koteloon. Meille on annettu aivot, joita suuri määrä ihmisiä, varsinkin uskovaisia, ei lainkaan halua huomioida. Lukuisten sanankohtien perusteella aivot eivät ole uskon vastakohta tai jotakin pahaa hengellisellä alueella, päinvastoin. Oikein käytettyinä ne palvelevat meitä koko elämämme ajan meidän parhaaksemme. Siksi Paavali saattaa suurella varmuudella sanoa esim. Timoteukselle:

”Eihän sitäkään, joka kilpailee, seppelöidä, ellei hän kilpaile sääntöjen mukaisesti. Peltomiehen, joka vaivaa näkee, tulee ennen muita päästä osalliseksi hedelmistä.

Tarkkaa, mitä sanon; Herra on antava sinulle ymmärrystä kaikkeen.” (2.Tim.2).

Aivot ja järki kuuluvat kaiken ymmärryksen mukaan hyvin samalle alueelle, ja järjettömyys on omalla paikallaan kaikkialla siellä, missä terve järki on haluttu syrjäyttää uskonnollisella hurmahengellä!

Herramme sanojen mukaisesti meidän on mahdollista arvioida kaikkea tapahtuvaa meille suodun ajattelukyvyn perusteella. Me päättelemme itsellemmekin käsittämättömän määrän asioita aivoihimme perustuvan kyvyn perusteella. Tämä toiminto on suurimmaksi osaksi havaintokykymme ulkopuolella aivan automaattisena tekijänä, jonka merkitystä emme normaalin ajattelun perusteella mitätöi tai kiellä. Suurin osa elämäämme perustuu siihen jopa uskovaisina ihmisinä ilman mitään ristiriitoja, jos meillä on sama ajattelu ja mieli kuin Herrallamme.

Järjen käyttäminen on siis sallittua uskovaisellekin, jopa suositeltavaa! Järkeily ja usko eivät ole ristiriidassa keskenään, jos kumpikin perustuu Sanan mukaiseen ajatteluun. On suorastaan järisyttävän merkittävä Herramme esittämä ajatus:

”…maan ja taivaan muodon te osaatte arvioida; mutta kuinka ette arvioitse tätä aikaa? Miksi ette jo itsestänne päätä, mikä oikeata on?”

Usko on meille todella tärkeä, mutta ilman sitäkin on meillä melkoinen kyky arvioida ympäröiviä asioita. Järkemme on alkuperäisessä jumalallisessa suunnitelmassa tarkoitettu avuksi uskomme syntymiselle ja pysymiselle, sen todistaa usein lainaamamme kohta:

”Sillä Jumalan viha ilmestyy taivaasta kaikkea ihmisten jumalattomuutta ja vääryyttä vastaan, niiden, jotka pitävät totuutta vääryyden vallassa, sentähden että se, mikä Jumalasta voidaan tietää, on ilmeistä heidän keskuudessaan; sillä Jumala on sen heille ilmoittanut. Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa…” (Room.1).

Nykyiset tapahtumat eivät siis ole meille vieraita ja käsittämättömiä, koska jo normaali ajattelumme kertoo meille mistä todella on kysymys. Viimeisten aikojen tapahtumat suorastaan vyöryvät ylitsemme kaiken taustalla kuuluen voimakkaan huudon:

”Katso, Ylkä tulee! Menkää Häntä vastaan!” (Matt.25).

Ottakaamme siis vaari tästä ajasta ja kuulemastamme sanomasta!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text