Social Icons

Pages

torstai 11. kesäkuuta 2015

Kärsivällinen odotus


”Niin olkaa kärsivällisiä, veljet, Herran tulemukseen asti. Katso, peltomies odottaa maan kallista hedelmää, kärsivällisesti sitä vartoen, kunnes saa syksyisen sateen ja keväisen. Olkaa tekin kärsivällisiä, vahvistakaa sydämenne, sillä Herran tulemus on lähellä. Älkää huokailko, veljet, toisianne vastaan, ettei teitä tuomittaisi; katso, tuomari seisoo ovella. Ottakaa, veljet, vaivankestämisen ja kärsivällisyyden esikuvaksi profeetat, jotka ovat puhuneet Herran nimessä. Katso, me ylistämme autuaiksi niitä, jotka ovat kestäneet; Jobin kärsivällisyyden te olette kuulleet, ja lopun, jonka Herra antaa, te olette nähneet. Sillä Herra on laupias ja armahtavainen. Mutta ennen kaikkea, veljeni, älkää vannoko, älkää taivaan kautta älkääkä maan, älkää mitään muutakaan valaa; vaan ’on’ olkoon teillä ’on’, ja ’ei’ olkoon teillä ’ei’, ettette joutuisi tuomion alle.” (Jaak.5).

Aamu-uutisissa sanottiin, että koemme juuri viileintä kesänalkua viiteenkymmeneen vuoteen! Maanviljelys on ollut suurissa vaikeuksissa ja sadon odotus jossakin määrin kylmää sydäntä. Onko oikeastaan mikään niin kuin ennen, ja oliko todellisuudessa kaikki paremmin aikaisemmin? Oli varmaankin monessa suhteessa.

Olen itse ehdottomasti kesän ihminen, ja tämä vallitseva viileys ei ainakaan erikoisemmin virkistä mieltäni. Tavallisesti olen heittänyt talviturkin jo viikkoja sitten, mutta nyt vielä kuljen takissa, jonka olen menneinä vuosina pannut naftaliiniin toukokuun puolessa välissä.

Tämänkertainen sanankohtamme on kuin pieni saarna mitaltaan, mutta sisällöltään niin rikas ja tähän aikaan tarkoitettu, että siitä voisi kirjoittaa pidempäänkin. Miksi juuri Job on otettu esikuvaksemme? Ehkä me kaikki todelliset Herran seuraajat koemme tämän hetkemme kuvastuvan parhaiten Jobin kokemuksissa, sillä ajan henki on tuonut yllemme suuren määrän sellaista, mikä ei meitä miellytä ja ilahduta. Ns. Jobin viestit suorastaan tulvivat tiedotusvälineistä, ja meihin halutaan kuitenkin valtiovallan taholta pumpata positiivista ajattelua ja asennetta melko petollisessa hengessä. Jos taloutemme ja elämämme sen mukana on riippuvainen kestämättömistä rakenteista, on kehitys ja lopputuloskin selvä jokaiselle valveutuneelle henkilölle. Jos tämä maailma pysyy pystyssä vain kerskakulutuksen ja turhakkeiden varassa, tiedämme olevamme hyvin lähellä romahdusta, josta kyllä varoitellaan, mutta joka saa useimmat hyvin hengelliselle, mutta omahyväiselle kuningas Hiskian turvallisuuden tunteelle:

”’Herran sana, jonka olet puhunut, on hyvä’. Sillä hän ajatteli: ’Onpahan rauha ja turvallisuus minun päivinäni".” (2.Kun.20.

Rinnastakaamme tämä ”hengellinen ajattelu” tämänpäiväisen lainauksemme kanssa.

”Olkaa tekin kärsivällisiä, vahvistakaa sydämenne, sillä Herran tulemus on lähellä.”

Hiskian turvallisuudentunne perustui Jumalan Sanaan, eikö vain? Me voimme siis levätä omahyväisellä tavalla Jumalan Sanassa, mutta kuitenkin itsekkäällä motiivilla.

Jatkamme tästä lähiaikoina, jos Herra suo ja elämme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text