Social Icons

Pages

maanantai 8. syyskuuta 2014

Matkalla Absurdiassa osa 3



Matkakertomuksia Absurdiasta

Osa 3


Mikä on se maailma, jonne me matkaajat niin usein pakenimme? Onko olemassa kolmaskin ulottuvuus, jonne jakaantuneen persoonallisuutemme toinen puoli pakeni kaikkein kammottavimpina hetkinä? Vai oliko meillä oma alueemme absurdialaisessa ympäristössä, sen suojaisilla vuorilla tai kaukaisilla rannoilla? Oliko kaikki haaveilumme ja toiveajattelumme vain osa matkaamme absurdialaisessa maailmassa, omia näkemyksiämme ja haavekuviamme? Tähän on vaikea antaa tyhjentävää vastausta, sillä jossakin määrin on meissä jokaisessa taipumus mukautua jopa tuon maailman asioihin, pakottavissa tilanteissa. Kukaan meistä ei nykyisessä maailmassa enää ole totaalisen terve.
Meille on ollut todella vaikeata myöntää matkalla saamamme tartunnat ja rokotuksetkin, jotka meihin tökättiin absurdialaisilla terveysasemilla. Eheytymisen ehtona on myöntää, ettemme aivan moitteettomina ole säilyneet kaikilla matkoillamme. Etenkin sirkusmatkoilla kokemamme pettymykset ja kauhut ovat jättäneet meihin pahimpia jälkiä. Me luulimme olevamme matkalla sukulaisiin tai tuttavien erilaisiin juhliin, mutta totesimmekin kerta toisensa jälkeen joutuneemme suureen sirkustelttaan villieläinhäkkiin, matkakumppanimme toimiessa eläintenkesyttäjänä pitkän ruoskan ja tukevan kepin kanssa. Meitä tökittiin ja ärsytettiin kaikkien katsellessa. Jos emme ärtyneet ja osoittaneet vihamielisyyttä ja suuttumusta, olimme kaikkien mielestä nynnyjä ja jonkin verran henkisesti häiriintyneitä. Jos taas riittävän sohimisen jälkeen mittamme tuli täyteen ja murisimme epätoivoamme, olimme me epäsosiaalisia ja ikäviä seuralaisia!
Suuttuminen on ihmisen perussuojaan kuuluva henkinen tekijä. Mutta jos suuttumisesta ei kokemuksenkaan perusteella ole mitään hyötyä, vaan päinvastoin se tuo mukanaan meitä vastaan olevia tekijöitä, niin mitä tulee meidän ajatella tästä elämänpsykologiasta? Joidenkin mielestä olemme sairaita suuttuessamme aivan pienistäkin asioista, yleisön ollessa täysin tietämätön kaikesta pohjalla olevasta loputtomasta nälvimisestä ja ärsyttämisestä. Toisaalta taas olemme sairaita, jos emme osaa tai pysty suuttumaan. Hajota ja hallitse! Hajotus tekee vapaaksi! Minne päin sitten käännymmekin, aina kohtaamme tuon valtakunnan ilmapiirin, joka usein on vallannut kaikkein läheisimmätkin tuttavamme ja omaisemme.
Olen usein ihmetellyt sitä, kuinka usein nämä absurdialaiset agentit suorastaan yllyttävät maamme kansalaisia jopa tappamaan heidät. Kun nyt tuo näkymätön maailma alkaa meille tulla niin tutuksi, mutta ei turvalliseksi, alkaa hämärtää jonkinlaista ymmärrystä näiden provosoijien ajattelutapojen suhteen. Useimmat heistä ovat syntyneet Provokaatiossa, josta emme vielä ole suuremmin puhuneet. Kun heidän jonkinlaisena taka-ajatuksenaan on päästä seuraamaan kiusattunsa kärsimystä vankilan elinkautisosastolla heidän tapostaan, mihin perustuu heidän ilonsa ja tyydytyksensä, kun he kerran ovat kuolleita? Eiväthän he oikeasti usko edes kuolevansa, vaan he muuttavat entiseen kotikaupunkiinsa Provokaatioon, jonka lehdestä he sitten lukevat laajan artikkelin meidän oikeudenkäynnistämme!
Olen itsekin hämmästellyt sitä, miten paljon me ajaudumme erilaisissa elämäntilanteissa joskus utopistiseenkin ajatteluun ja haaveiluun. Tietyissä rajoissa se on aivan normaalia ja useiden hengen pelastavaa. Haaveet ovat osa meidän tulevaa elämäämme, jota emme ilman oikeaan suuntaan osoitettuja ajatuksia ole saavuttava. Mielemme on uskomattoman suuri tekijä, joka käyttää erilaisia haavekuviakin elämämme edistämiseksi ja edes joidenkin toiveiden saavuttamiseksi. Isoäitini sanoi usein, että Jumala ei ole kieltänyt suuria ajattelemasta, mutta hulluja puhumasta!
Ahdistavimpina vuosina käytin hyväkseni kirjailijan lahjaani, luomalla itselleni haavemaailman, johon pakenin pahimpia hetkiä. En mene siihen sen tarkemmin, mutta sitten jonkun vuoden kuluttua näin useamman kertaa unta siitä, kuinka kerroin äidilleni noista haavekuvistani totena. Unessa häpesin niin suuresti tätä todellisuuden ja haavemaailman sotkemista keskenään, että lopetin noihin unikuviin pakenemisen. Luonnollista on, että nämä fantasiani siirtyivät uniinikin, joskin usein hyvin karulla tavalla. Unelmieni merikelpoinen jahti oli usein kuin ruskeasta kovalevystä tehty laatikko, niin että mieleen tuli, että pitäisikö ennen nukkumaan menoa katsella oikeiden jahtien kuvia!
Todellisuuteen palaaminen näiden matkojen jälkeen on aikamoinen ponnistus ja pitkä prosessi. Tervekin ihminen kuvittelee ja harjoittaa fantasiaa enemmän kuin olemme halukkaita uskomaan. Pelkkä televisiomainosten seuraaminen paljastaa tämän tosiasian. Suurin osa mainoksista on jonkinlaisia fantasioita, joiden kautta meille halutaan luoda tarpeita, joita meillä ei todellisuudessa olekaan. Ai, kuinka herkullinen aihe siirtyä Fantasian kaupunkiin Imagination-joen varrelle! Tulipahan muistiin merkityksi, niin että jossain vaiheessa vierailemme sielläkin!
Mikä on perussyy koko kirjoittamisellemme ja ylipäätään näiden maailmojen olemassaololle? Mikä on näiden maailmojen syntyhistoria ja mitä varten ne ovat olemassa, mikä näitä olotiloja ruokkii ja mitä ne palvelevat? Eräällä lailla kaiken takana on jokaisen ihmisen kaipaus johonkin parempaan ja enempään. Ei ainoastaan absurdialainen ole helposti kyllästyvä ja jatkuvasti uutta kaipaava. Hänkin on tavallaan normaali ihminen, jolla vain tietyt elämänalueet ovat saaneet kohtuuttomat mittasuhteet. Ihminen tarvitsee paikan jonne paeta, jos se tällä olevaisuuden alueella riistetään häneltä. Ihminen ei voi olla persoona ilman omaa paikkaa ja tilaa. Olen kirjoittanut siitä kirjassamme ”Matilda, vanhus lasipurkissa”. Armeijassa vuoteeni oli kaiken epämiellyttävän keskellä paikka, johon illalla voi asettua ja jossa voi levätä yönsä. Tuona aikana se oli minun paikkani. Missä tahansa kuljemmekin, me tarvitsemme oman tilamme, joka vaihtelee olosuhteiden mukaan.
Kaikki tämä joutuu mitä suurimpaan ristiriitaan kohdatessamme tuon toisen ulottuvuuden matkaajia. Heillä ei ole pienintäkään käsitystä todellisesta ihmisyydestä ja sen tarpeista, edellytyksistä. He eivät osaa suhtautua edes itseensä oikealla tavalla, etsien puuttuvaa elämän aluetta heidän kanssaan kosketuksiin joutuvista ihmisistä. He eivät ole syntyneet pahoiksi, vaan tietyt elämän kiemurat ovat saaneet heidät hakeutumaan mitä erilaisimpiin olosuhteisiin, missä he eivät ole olleet kykeneviä mieltämään kohtaamiaan asioita. He tuskin ovat etsineet niitä tekijöitä, jotka ovat muovanneet heidät. He ovat omalla tavallaan uhreja, niin kuin isämme ja äitimmekin, jotka joutuivat kokemaan sodan. Absurdian maailma levitti lonkeronsa heidän asuinsijoilleen, tarjoten ratkaisua heidän ongelmiinsa. Heille avattiin erilaisten oppilaitosten portteja mitä houkuttelevimmin lupauksin, useimpien pettymykseksi. Siitä huolimatta he olivat valmiita saattamaan lapsensakin noihin opinahjoihin, jotka lupasivat ruusuista tulevaisuutta, todellisuudessa pettäen jokaista alueelleen astuvaa.
Mekin olemme pettyneitä, joskus katkeroituneitakin. Olemme taistelleet vihaamme vastaan, koska tiedämme sen palvelevan tässä elämän vaiheessa, jo ulos päästyämme, vain vihamielisiä voimia, jotka haluaisivat tuhota meidät. Turvallinen, suojeleva viha, on ollut ystävämme, mutta vihollisen agenttien suurin ase pelon ohella on vihan tuottaminen meissä. Sitä voidaan vääryydellä käyttää meitä vastaan. Me olemme paljastaneet aivan liian paljon itsestämme, ja olemme usein kertoneet vihamiehillemme kaiken sellaisen, mitä voidaan myöhemmin käyttää meitä vastaan. ”Kerro, kultaseni, minulle kaikki mitä ajattelet, ja mitä on sydämelläsi. Sitä vartenhan minä olen olemassa!”
Absurdian oppien mukaisesti hän koulutettuna henkilönä visusti varoo kertomasta meille oikeuksien luvun loppuosaa: ”Kaikkea, mitä minulle olet kertonut, voidaan käyttää todisteena sinua vastaan!”


Jatkuu…  joskus, jos jatkuu…

Markku Vuori
Kaikki oikeudet pidätetään
Copyright Markku Vuori 2010


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text