Social Icons

Pages

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Todellakin tapahtuu!


”Jos teidän keskuuteenne ilmestyy profeetta tai unennäkijä ja lupaa sinulle jonkun tunnusteon tai ihmeen, ja jos sitten todellakin tapahtuu se tunnusteko tai ihme, josta hän puhui sinulle sanoen: 'Lähtekäämme seuraamaan muita jumalia, joita te ette tunne, ja palvelkaamme niitä', niin älä kuuntele sen profeetan puhetta tai sitä unennäkijää, sillä Herra, teidän Jumalanne, ainoastaan koettelee teitä tietääksensä, rakastatteko Herraa, teidän Jumalaanne, kaikesta sydämestänne ja kaikesta sielustanne.  Seuratkaa Herraa, teidän Jumalaanne, häntä peljätkää ja pitäkää hänen käskynsä, häntä kuulkaa, häntä palvelkaa ja hänessä kiinni riippukaa. Mutta se profeetta tai unennäkijä surmattakoon, sillä hän on julistanut luopumusta Herrasta, teidän Jumalastanne, joka vei teidät pois Egyptin maasta ja vapahti sinut orjuuden pesästä, ja on tahtonut vietellä sinut siltä tieltä, jota Herra, sinun Jumalasi, käski sinun vaeltaa. Poista paha keskuudestasi.” (5.Moos.13).

Eilen lainasimme samaa lukua, alkaen siitä, mihin tämä lainaus päättyy: ”Poista paha keskuudestasi”. Jokainen omalla kohdallaan päätelköön mitä tarkoittaa ”pahan poistaminen” tänä päivänä, sen perusteella, mitä ympäröivät lauseet tahtovat meille viestittää! Me emme surmaa ketään ihmistä tämän lainauksen perusteella, koska teemme sitä huulillamme ja kielellämme!

Voisiko tähän hieman ironiseen ajatukseemme sisältyä jonkinlainen osatotuus, liittyen opetukseen, ettei meidän tule arkailla astumasta käärmeiden päälle ja murskata ne matkallamme vuoren huipulle? Käärmeet ovat vertauskuva kaikesta pahasta, joten miksi emme alkaisikin ”tallata murskaksi kaikkea pahaa” kielellämme ja huulillamme ihmisten sijasta? Pitäkäämme koko ajan mielessämme Jaakobin kirjeen varoitus kehomme pahimmasta tuhovoimasta, joka levittää helvetin tulta! Kääntyköön meidän kaikki toimintamme vastatuleksi tätä hirvittävää tuhovoimaa vastaan!

Meille on selvääkin selvempää mitä tarkoittaa ”sanoa väärä todistus lähimmäisestämme” (???), mutta olemmeko selvillä siitä, että tämä on vain osa-alue tutkistelumme piirissä? Jaakobkaan ei rajaa sitä vain syytösten alueelle, vaan toteaa:

”Samoin myös kieli on pieni jäsen ja voi kuitenkin kerskata suurista asioista. Katso, kuinka pieni tuli, ja kuinka suuren metsän se sytyttää! Myös kieli on tuli, on vääryyden maailma; kieli on se meidän jäsenistämme, joka tahraa koko ruumiin, sytyttää tuleen elämän pyörän, itse syttyen helvetistä.” (Jaak.3).

Mitä kaikkea sisältyykään näihin ”suurista asioista kerskaamisiin? Sellainen määrä asioita, että tarvitsisimme useamman viikon kirjoitukset edes hiukan kosketellaksemme tätä aihetta! Mutta lukekaamme mitä tänään meille painotetaan!

”Jos teidän keskuuteenne ilmestyy profeetta tai unennäkijä ja lupaa sinulle jonkun tunnusteon tai ihmeen, ja jos sitten todellakin tapahtuu se tunnusteko tai ihme, josta hän puhui sinulle sanoen: 'Lähtekäämme seuraamaan muita jumalia…”

Mitä kaikkea meille luvataankaan hengellisellä alueella luotettavan tuntuisten uskonnollisten henkilöiden huulilla ja kielillä! Etenkin sana profeetta tuntuu takaavan kaiken luotettavuuden, ennen kaikkea jos hänen ”ennustelunsa” toteutuvat. Mutta emmekö elä juuri nyt väärien profeettojen aikakautta? Pankaamme merkille että Sana tässä kohden puhuu vain profeetasta ja unennäkijästä jättäen pois sanan ”väärä”! Kuinka pelottava ajatus sisältyykään sanoihin:

”…ja jos sitten todellakin tapahtuu se tunnusteko tai ihme, josta hän puhui sinulle sanoen: 'Lähtekäämme seuraamaan muita jumalia…”

Kehotus ja kutsu muiden jumalien seuraamiseen tulee siis eteemme mitä hurskaimmassa ja luotettavimmassa muodossa, etenkin kun todellakin tapahtuu kaikki julistettu ja meille luvattu! Miksi juuri nyt mieleeni nousee harvinaisen elävällä tavalla Mooseksen veli Aaron, joka vain hetki Egyptistä lähdön jälkeen ”heittää kultaa tuleen ja siitä tulee kuin itsestään kultainen vasikka”! Kuinka paljon puhutaankaan erilaisia jumaluuksia paikanpäälle profeetallisilla suilla! Kuka voisi sanoa Aaronia vääräksi profeetaksi, vaikka hän saikin aikaan suuren tuhovoiman kansan keskellä!

Todellakin tapahtuu kaikenlaista julistettua, mutta onko se jonkinlainen tae Jumalan aidosta läsnäolosta? Miksi Hän sallii kaiken tämän, jää meille arvoitukseksi. Pohtikaamme ensi kertaa varten seuraavaa lainausta. Aitoa voi olla selvästi väärienkin keskuudessa jumalisuuden ulkokuorena, meille Jumalamme koetuksena!

”Niin te siis tunnette heidät heidän hedelmistään. Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät.'” (Matt.7).

”...sillä Herra, teidän Jumalanne, ainoastaan koettelee teitä tietääksensä, rakastatteko Herraa, teidän Jumalaanne, kaikesta sydämestänne ja kaikesta sielustanne.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text