Social Icons

Pages

maanantai 12. helmikuuta 2018

Älä liiku panettelijana kansasi keskellä!



 3.Moos.19:16

Tämä kirjoitus syntyi vuosikymmeniä sitten melkoisessa ahdistuksessa. Se on omalla tavallaan kuvitteellinen, mutta enemmän kuin totta omassanikin elämässä! Voitaisiinko asiaa ilmaista elävämmin kuin sontakasana, jonka toiset ihmiset kasaavat kohteensa takapihalle, piilossa ihmisiltä, mutta on Eräs, Joka näkee kaiken!

Monilla maallisilla asioilla on oma hengellinen merkityksensä ja tarinansa, mitä useinkaan emme tule panneeksi merkille. Miksi Paavali kirjoittaa mitä kirjoittaa? "...meistä on tullut kuin mikäkin maailman tunkio, kaikkien hylkimiä, aina tähän päivään asti." (1. Kor. 4: 13). Mikä on tunkio? Tunkio on paikka, minne heitetään kaikki sellainen, millä ei ole mitään arvoa. Sinne heitetään myös kaikki sellainen, mikä ennen pitkää alkaa haista; jos siitä ei ajoissa päästä eroon, haisee kyseinen asia omissa nurkissa, niin että eläminen hankaloituu.
Thomas joutui kaivelemaan Johanneksen takapihalla olevaa tunkiota, lantaläjää. Tuskin on ainakaan maaseudulla ainoatakaan taloa, jonka liepeillä ei olisi jonkinlaista tunkiota tai lantaläjää. Erotuksena suomalaiseen maisemaan voidaan Keski-Euroopassa havaita komeita ruskeita kasoja jopa aivan maantien vieressä, aivan maalaistalon portilla. Yksinäisen talonko portilla jossakin metsän keskellä? Ei, vaan jopa aivan keskellä kylää!
Johanneksen komea, lähes piharakennuksen, yhdistetyn säilytys- ja karjatilan, räystääseen asti ulottuva lanta- ja tunkiokasa levitti omaperäistä "tuoksuaan" sopivan tuulen vallitessa jopa alas kylälle asti. Jos haju kylällä oli joskus lähes huumaava, niin mitä se olikaan maantiellä talon kohdalla! Kasalta oli maantielle runsaan viidenkymmenen metrin matka, eikä sitä havainnut pensaikon takaa muuta kuin hajuaistin johdosta. Itse Johannes perheineen oli tottunut hajuun, joka kuin jonkinlaisen varjeluksen kautta ei juuri koskaan osunut varsinaiselle asutulle piha-alueelle, vaan vuorenrinteitä pitkin puhaltavat tuulet ikään kuin kukkuloiden takaa tullessaan loivat pihalle eräänlaisen suojatun alueen, niin ettei määrätyillä kohdilla pyykkikään kuivanut nopeasti ilmavirran puuttuessa.
Ohiajavista autoista luotiin tietynlaisia silmäyksiä taloa kohti. Polkupyörillä ja skoottereilla liikkuvat kyläläiset ja lähikylien asukkaat nyrpistelivät nenäänsä erikoisesti juuri tällä kohtaa, huolimatta siitä, että samanlaisia kasoja voitiin havaita kymmenittäin muutaman kilometrin säteellä. Juuri tämä kasa oli kaikkein haisevin ja rumin kaikkien mielestä! Miksihän?
Ann-Marie kulki melkein joka päivä talon ohitse matkallaan vuoriniitylle, missä oli aidattuna pieni alue heidän lampaitansa varten. Polkupyörää kiivaasti polkien hän nousi loivaa mäkeä pitkin huivi tiukasti nutturan päälle vedettynä ja pitkä esiliina liehuen. Ei sattunut kovinkaan harvoin niin, että Johanneksen tieliittymän kohdalla olevalla vanhalla lastauslavalla istui joku kyläläinen huokaamassa ylämäen ponnisteluista, ja Ann-Marien nähdessään pyysi tätä pysähtymään juttelemaan. Mielellään tämä sen tekikin, sillä Klausista ei ollut kovinkaan rattoisaksi puhekumppaniksi, kun oli sellainen jörrikkä. Tuskin käytiin yhtäkään tällaista keskustelua koskettelematta paikalla isännöivää "luonnontuoksua". Oli tullut suorastaan tavaksi lausua enemmän tai vähemmän lempeäsävyinen tuomio tällaisen välinpitämättömyyden suhteen. Eikö tämä Johannes, joka päiväkaudet maleksi kotinurkissansa, saanut sen verran aikaiseksi, että olisi kärrännyt tämän jokaista koskettavan hajuhaitan sellaiseen paikkaan, missä se ei olisi häirinnyt ketään? Eihän sillä itsellään ollut enää peltoa, minne luonnonravintoa levittää, kun oli kaikki vuokrannut naapureille, mutta eikö aina ole jokin keino olemassa?
Tästä siis puhuttiin lähes päivittäin, ja olisiko voinut olla sattumaa se, että harva se päivä juuri Ann-Marien mäkeä ylös puhkumisen aikaan joku kylän naisista "sattui istumaan" levähdyspaikalla? Kesän kuluessa paheksunta kasvoi kasvamistaan helteiden aiheuttaessa entistä suuremman kuumuuden tuossa ruskean kullan kasassa, niin että illan viiletessä voitiin havaita lämmön väreilevän korkealla piharakennuksen yli havaittavana heijastuksena. Kasa näytti vain kasvavan silmissä, vaikka mädäntymisen seurauksena sen olisi luullut kutistuvan päivittäin. Hajukaan ei ollut enää oikein häränsonnan haju, vaan jotakin paljon epäilyttävämpää. Kuinka Johannes saattoi pitää tuollaista kasaa takapihallansa? Millainen nenä oikein oli hänen väellänsä, kun saattoivat tällaista kärsiä yhä edelleen?
Ann-Marie toi osansa näihin surunvalitteluihin ja puisteli päätänsä. Ei, ei hänkään voinut käsittää tällaista holtittomuutta! Heidän pihallaan ei ollut minkäänlaista jätekasaa! Klaus osasi pitää huolen kaikesta, ja pihapiiri oli mitä suloisimmassa sopusoinnussa, eikä tuota rauhaa häirinnyt mikään muu kuin tietty haju tietystä suunnasta tuulen osuessa tiettyyn paikkaan! Mutta miksi Ann-Marien silmänurkassa karehti tietynlainen ilkikurinen pilke? Kuka sitä tällaisessa tilanteessa huomaisi! Johannes, Johannes sitä, Johannes tätä, niin terveen näköinen mies! Ei se todella voinut olla sairas, vaikka sellainen huhu kiersi kylällä. Veli olisi käynyt tavallista useammin tätä tapaamassa.
Ajatteliko kukaan sitä, ettei Johanneksella ollut minkäänlaista peräkärryä, saati sitten traktoria lantakasan siirtämiseksi? Kaikki hän oli joutunut myymään pois rahapulassaan. Toisaalta taas, missä oli kyläläisten äly kaiken tämän pohdiskelun keskellä? Tuliko kukaan ajatelleeksi, mistä tuollainen lähes päivittäin suurentuva kasa saattoi muodostua? Vaimonsa ja kahden lapsensa kanssako hän ulostaisi tuollaisen määrän? Jo täytyi olla mahdottomat vehkeet siihen hommaan! Eihän niillä ollut edes karjaa enää! Toisaalta ei karjan lanta haissut sellaiselta kuin mitä tuo kasa eritti. Kummallinen, eriskummallinen juttu - vai oliko vielä eriskummallisempi se juttu, että äly oli kaikonnut niin monen päästä!
Johannes ja Maria eivät tulleet ajatelleeksi tätä asiaa sen kummemmin, kun ei ollut juuri asiaa navetan taakse, ja niin kuin jo on mainittu, jonkinlainen laupeus oli saattanut ilmavirrat puhaltamaan hajut muualle. Mutta nämä muut nenät eivät tuoneet ilmi ajatuksiansa asianomaisille, vaan pohtivat niitä jopa illanistujaisissa kylän majatalossa. Johannesta oli karteltu ainakin uskovaisten piirissä muutenkin, joten hän ei suuremmin osannut ihmetellä erikoisesti häntä seuraavia katseita kylällä kulkiessaan. Olisipa joku edes kertonut hänelle, mutta ei; hän ei voinut käsittää, mistä johtui tietynlainen kylmeneminen ja pidättäytyvät tervehdykset!
Martha oli majatalonpitäjän hurskas vaimo, joka ei milloinkaan puhunut toisten asioista, vaan aina korosti sitä, että jokainen vastaa omista asioistaan. Kukaan ei ollut koskaan kuullut hänen moittivan ketään, vaikka olikin asunut kylällä jo useamman kuukauden ajan. Hän oli poikkeava yksilö, ja niinpä häntä karttelivat tietyt uskonsisaret aivan kuten Hildegardiakin. "Minä en kerta kaikkiaan voi käsittää tuota Marthaa", sanoivat he. "Hänen kanssaan ei voi puhua yhtään mistään. Hän ei kerta kaikkiaan suostu puhumaan Fransista yhtään mitään - hokee vain aina, että heillä menee erinomaisen hyvin. Ei sellaista voi ollakaan! Ajattelepas vain meidänkin miehiämme! Voisitkos sanoa heistä jotakin hyvää? Saati sitten eräistä tietyistä veljistä, jotka ajattelevat olevansa jossakin tietyssä asemassa meidän keskuudessamme, eivätkä kuitenkaan tule toimeen vaimojensa kanssa! Voi sitä Hildegardinkin ukkoa, sellainen juoppo se oli, ja nyt muka heillä on kuin paratiisi maan päällä! Pyh! Johannesta tuskin kannattaa mainitakaan; oletko kuullut mitä se on taas tehnyt? Kuulin kylän ruokakaupassa käydessäni saarnaajan rouvan kuulleen kaupungissa käydessään erään sisaren nähneen aivan Johanneksen näköisen miehen menneen aivan juovuksissa erään naisen kanssa erääseen epämääräiseen taloon. Kyllä se hyvinkin saattoi olla Johannes, kun ei sitä enää kylälläkään juuri näe! Siitä nyt voi uskoa aivan mitä vain!"
Kylän uskovaiset näkivät Johanneksen kaikkialla muualla, mutta ei siellä, missä hän todella oli. Johannes sitä, Johannes tätä! Sellainen tunkio takapihalla, ettei kukaan voinut edes kuvitella sellaista! Eikö siitä pitäisi ilmoittaa terveysviranomaisille? Eikö pormestarin tulisi tietää siitä? Tälle hävyttömyydelle täytyi tulla loppu! Pieni lähetystö teki vierailun pormestarin luokse asian johdosta, mutta joutui pettyneenä palaamaan takaisin kokoushuoneelle. Että pormestari kehtasi nauraa tälle hurskaalle seurueelle, ja antoi ymmärtää jokaisen sontatunkion olevan tämän oman asian. "Menkää omalle takapihallenne", oli tämä sanonut, "ja vetäkää syvään henkeä!" Kuka tuollaisen lurjuksen oli valinnut noin korkeaan virkaan!
Kuinka kauan olisikaan Johannes säilynyt tässä "viattomuudessansa", ellei armollinen sattuma olisi paljastanut kaikkea! Jo jonkin aikaa oli kylällä vallinnut eräänlainen puhtaus, mikä ei ollut aivan tavallista. Seurakuntalaisten takapihoilla saattoi todella vetäistä henkeä syvään, sillä ihmeellisellä tavalla kaikkien sontatunkiot ja roskaläjät olivat hävinneet kesän aikana. Mikä oli selityksenä siihen?
Klausilla oli aivan uusi traktori ja etukuormaaja. Jo kevättalvella hän oli hankkinut hienon peräkärryn, joka hydraulisesti nosti koko kuorman yli kolmen metrin korkeuteen ja kippasi sen vaikka pienen talon katolle. Hän oli saanut rajatun liikennöintiluvan, ja ajoikin soraa ja rakennustarvikkeita lähiympäristössä. Kenellekään hän ei ollut kertonut, että Johannes oli hyvän hyvyyttään luvannut hänen pitää mullikoitansa tyhjilleen jääneessä navetassansa. "Johanneksen kasa" olikin siis todellisuudessa "Klausin kasa"! --- Hetken hiljaisuus.--- Ajellessansa veljesrakkaudesta yhtä sun toista seurakuntaveljien pihoille, olivat näiden pihoilta veljellisessä rakkaudessa kadonneet kaikki törkykasat. Ilkikurinen virne naamallansa oli hän kipannut ne Johanneksen takapihalle, ja kauhakuormaajalla painanut lantakasan sisään. Siellä muhivat koko kylän uskovaisten töryt ja käymälänalustat Johanneksen takapihalla! Ainoa pulma vain oli se, ettei enää ollut mahdollista kasvattaa kasaa ilman paljastumisen pelkoa. Tai toisaalta olisi tietysti koko asia paljastunut jo aikaa sitten, jos Johannes olisi ollut paremmassa kunnossa, ja olisi jaksanut paneutua paremmin ympärillänsä tapahtuviin asioihin.
Klaus oli käytännön mies, näppärä käsistään tietyissä asioissa. Paikkakunnan ainoa joentapainen virtasi aivan hänen talonsa vieritse, ja tämän rannalle hän oli rakentanut pienen pumppuaseman. Rantatöyräällä kahden seipään varassa oli myöskin suuri, kaareva rautaputki, joka oli porattu täyteen reikiä. Hänen ei tarvinnut muuta kuin ajaa peräkärry putken alle ja avata vesihana. Hitaasti hän pienimmällä vaihteella antoi peräkärryn lava kallellaan kulkea vesisuihkujen alitse, ja kas, millään lailla itseään sotkematta hän voi ajaa puhtaan kärryn kotipihallensa! Alajuoksulla uimassa olevat ihmiset ajoittain ihmettelivät veden mukana kelluvia lantakokkareita ja veden pahaa hajua!
Martalla ja Franzilla oli todella kaunis puutarha majatalon edessä järven rannalla. Ilman minkäänlaista fanaattisuutta he viljelivät luonnonmukaisesti kaikkia mahdollisia maan tuotteita. Terveysviranomaiset olivat kieltäneet ravintolan takia omien eläinten pitämisen, ja niinpä he joutuivat hankkimaan lannoitteet kylältä. Kysellessään ravintolavierailta mahdollista luovuttajaa, saivat he kuulla Klausin ryhtyneen "sontakuskiksi". Klaus tiesi Martan väen pitävän yli kaiken Johanneksen perheestä, ja voidaan kuvitella hänen vaivaantumisensa kun häneltä tiedusteltiin kuormallista lannoitetta. Hän kuulemma oli tyhjentänyt kaikkien uskovaisten takapihat kiusallisista hajukasoista. Minne hän oli ne kärrännyt? Koskaan ei ollut Martha nähnyt Klausia niin kummallisen näköisenä! Oli aivan kuin mies olisi halvaantunut, ja veri olisi lakannut kiertämästä tämän suonissa!
Martha oli teräväpäinen nainen. Hän oli kuullut jutut kylän kuuluisimmasta sontakasasta. Ainoa, mitä hän ehti sanoa oli: "Et kai sinä vain...?", kun Klaus jo ryntäsi ulos ovesta ja hyppäsi traktorinpenkille. Kolme kertaa sammui moottori ennen kuin Klaus kaasutti renkaat savuten matkaansa!
Kukaan ei huolinut pellollensa lantaa, jonka seassa oli kaikkea mahdollista. Klausilta kului lähes tilatankillinen naftaa ja monta päivää, ennen kuin kasa oli ajettu lähes kolmenkymmenen kilometrin päässä olevalle kaatopaikalle. Klaus maksoi joka kuormasta lisäksi kaatopaikkamaksun, mikä ei ole pieni tuon seudun kaatopaikoilla. Tämän jälkeen hurskas Klaus sai loppuiäkseen lempinimen "Sontakuski". Voitaisiinko tästä kertomuksesta vetää jonkunlaisia hengellisiä johtopäätöksiä?

Markku Vuori


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text