Social Icons

Pages

perjantai 18. toukokuuta 2018

Kauas oman sydämen ajatuksista!


”Mutta Herra sanoi minulle: ’Valhetta ennustavat profeetat minun nimessäni; minä en ole lähettänyt heitä, en käskenyt heitä enkä puhunut heille. Valhenäkyjä, turhia ennustuksia ja oman sydämensä petosta he ennustavat teille. Sentähden, näin sanoo Herra profeetoista, jotka ennustavat minun nimessäni, vaikka minä en ole heitä lähettänyt, ja jotka sanovat, että miekka ja nälkä ei tule tähän maahan: miekkaan ja nälkään hukkuvat nämä profeetat.’” (Jer.14).

”Kääntykää siis kukin pahalta tieltänne ja parantakaa vaelluksenne ja tekonne. Mutta he vastaavat: 'Se on turhaa! Sillä me vaellamme omien neuvojemme mukaan, ja me teemme kukin oman pahan sydämensä paatumuksen mukaan.'" Sentähden, näin sanoo Herra: ’Kysykää kansojen keskuudessa, kuka on tämänkaltaista kuullut?’” (Jer.18).

Miksi olen ottanut esiin tällaiset sanankohdat? Eihän kai niillä ole mitään tekemistä meidän kanssamme, jotka olemme jo oman todistuksemme mukaan halukkaita seuraamaan Herraa ja Hänen tietänsä hintaan mihin tahansa?

Nämä kohdat lukuisten muiden ohella ovat mitä selvin ja ilman väärinkäsitystä oleva ajankuva. Juuri tällaisten tekijöiden kanssa olemme tekemisissä joka päivä, lisääntyvässä määrin! Mikä on ydinajatus kaikessa tässä, ja mikä siinä erikoisella tavalla koskettaa itseänikin, juuri nykytilanteessa? Mitä toteaa veljemme Job tilanteessa, johon meistä ei kukaan ainakaan vapaaehtoisesti halua joutua?

”Ja tämä otti saviastian sirun, sillä kaapiakseen itseänsä, ja istui tuhkaläjään. Niin hänen vaimonsa sanoi hänelle: ’Vieläkö pysyt hurskaudessasi? Kiroa Jumala ja kuole.’ Mutta hän vastasi hänelle: ’Sinä puhut niinkuin mikäkin houkka nainen. Otammehan vastaan Jumalalta hyvää, emmekö ottaisi vastaan pahaakin?’ Kaikessa tässä Job ei tehnyt syntiä huulillansa.” (Job.2).

Tänään näen kaiken avainlauseena:

”Otammehan vastaan Jumalalta hyvää, emmekö ottaisi vastaan pahaakin?”

On itsestään selvää, miksi suuri osa kristikuntaa lukee Jobin kirjaa tietynlaisella, muuttumattomalla ennakkoasenteella. Se toki otetaan vastaan osana Jumalan Sanaa, jota ei tahdota arvostella, mutta inhimillinen osa meitä, perusluonteemme, kärvistelee melkoisella tavalla ajatuksen edessä kaikista realiteeteista huolimatta:

”Otammehan vastaan Jumalalta hyvää, emmekö ottaisi vastaan pahaakin?”

Elämme todella vaikeissa olosuhteissa ja ajassa, jonka sisältämiä asioita ei juuri kukaan osannut ennalta nähdä todellisessa olemuksessansa. Siksi tietynlaiset puolustusmekanismit ovat vallanneet entistä enemmän alaa, lähestyen meitä jo Jeremian aikaisilla ”hengellisillä vaikutteilla”. Omalla kierolla tavallaan ihminen rakastaa hyviä ja miellyttäviä asioita, pyrkien kaikin tavoin puhumaan itselleen hyviä ajatuksia ja hyviä tapahtumia, samalla työntäen pois kaiken ”pahan”.

”Valhenäkyjä, turhia ennustuksia ja oman sydämensä petosta he ennustavat teille. Sentähden, näin sanoo Herra profeetoista, jotka ennustavat minun nimessäni, vaikka minä en ole heitä lähettänyt, ja jotka sanovat, että miekka ja nälkä ei tule tähän maahan…”

Kautta aikojen, alusta lähtien, ihminen jumalakaipuineen on halunnut kuulla vain hyviä ja miellyttäviä asioita, menestyksestä, mutta kohdatessansa Jobin kaltaisen tilanteen, on pyrkinyt tuskaisestikin pakenemaan sitä, ”puhuen kaiken haluamansa olemassaoloon” muunnellussa muodossa, oman sydämensä luoman petoksen innoituksessa!

Olemme niin tottuneita tähän kaikkeen, ettemme ilman Jumalan armoa ja Hänen Henkeään edes havaitse sitä kaiken ”uskonnollisuuden virrassa”. Me joudumme kuitenkin, jos perille tahdomme päästä, hyväksymään kaiken Jumalan valmistaman Tien mukaisesti, tyytyen Paavalin kuulemaan ajatukseen: ”Minun armossani on sinulle kyllin!” Kuinka vaikea onkaan tämä Opin Tie lukusuunnitelmineen! Jos haluamme kuulla vain mieluisia asioita, valheesta välittämättä, voimme istua koko elämämme ajan väärässä koulunpenkissä!

”Kääntykää siis kukin pahalta tieltänne ja parantakaa vaelluksenne ja tekonne. Mutta he vastaavat: 'Se on turhaa! Sillä me vaellamme omien neuvojemme mukaan, ja me teemme kukin oman pahan sydämensä paatumuksen mukaan.'" Sentähden, näin sanoo Herra: ’Kysykää kansojen keskuudessa, kuka on tämänkaltaista kuullut?’” (Jer.18).

Kuinka katkeria ”maistiasia” joudummekaan kohtaamaan jumalallisella koulutiellä, mutta kaikki on vain Jumalamme Rakkautta, joka valmistaa meitä niin hyvillä kuin pahoillakin asioilla!

Tuhkaläjällä ja saviastian sirulla on oma paikkansa ja aikansa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text