Social Icons

Pages

tiistai 28. marraskuuta 2017

Masentava näytelmä?



Ainakin aikanaan jokin henkinen tutkimus totesi, että ihmiselle voidaan tuottaa kaikkein suurin mahdollinen pettymys ja masennus hyökkäämällä hänen uskonnollista vakaumustaan vastaan. Itse olen valmis allekirjoittamaan tämän omien kokemusteni perusteella, etenkin kun viime yönä harvinaisen voimallinen uni palautti mieleeni niitä hyökkäyksiä, joiden perusteella sain tuntea olevani lähes jokaisen hylkäämä ja halveksima. Erikoista kaikessa on se, ettei mikään arvostelu tai tuomio perustunut todellisuuteen, vaan pohjautui ihmisten omiin näkemyksiin ja uskomuksiin, jotka eivät kaivanneet mitään todisteita.

Kuinka todelliseksi ja eläväksi onkaan tullut ajatus, että kun ihminen toistaa saman valheen tarpeeksi monta kertaa, uskoo hän lopulta siihen mitä vahvimpana totuutena!

Olemme viime päivinä kirjoittaneet esittämisestä ja näyttelemisestä, naamioista. Koen olleeni tällaisten näytelmien ja naamiaisten kohteena suuren osan elämääni, nimenomaan hengellisen elämän piirissä. Kaiken valheellisuutensa keskellä ihminen pelkää totuutta ja suojautuu mahdollisesti tapahtuvan paljastumisen johdosta mitä erilaisimpiin naamioihin, siirtääkseen siten syyllisyyden jonkun toisen harteille. Kaikkein suurimmat valheet esitetään jotakuta toista esittävän naamion takaa, varmuuden vuoksi!

Näytelmä on aina vain näytelmä, vai onko? Koen kaiken esittämisen ja omasta itsestä irtautumisen olevan suurin tuhoava tekijä aidon hengellisyyden kannalta. Kaikki epäaito on vääränlaista hallintaa, joka tuottaa vain vahinkoa ja ahdistusta kohteissaan. Kaikki ihmiset ovat omalla tavallaan vaarassa kätkeytyä naamioiden taakse, mutta menneessä maailmassa naamiohuvit olivat lähinnä hallitsevan tahon käytössä.

Mihin tämä vie ajatuksemme?

”…kaitkaa teille uskottua Jumalan laumaa, ei pakosta, vaan vapaaehtoisesti, Jumalan tahdon mukaan, ei häpeällisen voiton tähden, vaan sydämen halusta, ei herroina halliten niitä, jotka ovat teidän osallenne tulleet, vaan ollen laumalle esikuvina, niin te, ylipaimenen ilmestyessä, saatte kirkkauden kuihtumattoman seppeleen.” (1.Piet.5).

Oikeastaan jokainen meistä tietää mitä Sana meiltä odottaa keskinäisissä suhteissamme. Meitä kehotetaan kunnioittamaan toista ihmistä ohitse omien näkemystemme. Jokainen vastaa itse itsestänsä Jumalansa edessä eikä meillä ole oikeutta hallita herrain tavalla toinen toistamme. Me emme sitä teekään, näkyvällä tavalla, vaan salaisesti, valitsemiemme naamioiden välityksellä, esiintyen lainahöyhenissä, siirtäen vastuun ulkopuolellemme. Milloin oikein käsitämme, että kaikki keksimämme ja kuvittelemamme on kuin avoin kirja Hänen edessänsä, josta sanotaan joskus aivan mielipahaksemme:

”Sillä joka on päässyt hänen lepoonsa, on saanut levon teoistaan, hänkin, niinkuin Jumala omista teoistansa. Ahkeroikaamme siis päästä siihen lepoon, ettei kukaan lankeaisi seuraamaan samaa tottelemattomuuden esimerkkiä. Sillä Jumalan sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka ja tunkee lävitse, kunnes se erottaa sielun ja hengen, nivelet sekä ytimet, ja on sydämen ajatusten ja aivoitusten tuomitsija; eikä mikään luotu ole hänelle näkymätön, vaan kaikki on alastonta ja paljastettua hänen silmäinsä edessä, jolle meidän on tehtävä tili.” (Hebr.4).

”Sillä jos joku on sanan kuulija eikä sen tekijä, niin hän on miehen kaltainen, joka katselee kuvastimessa luonnollisia kasvojaan; hän katselee itseään, lähtee pois ja unhottaa heti, millainen hän oli.” (Jaal.1).

Sana haluaa meistä Sanan toteuttajia, todeksi eläviä! Kuinka moni meistä todella haluaa nähdä luonnolliset kasvonsa kaiken teatterin ja näyttelemisen jälkeen? Tämä mieltä ehkä järkyttävä kokemus on jokaisen perille haluavan koettava mahdollisimman pian! Siten unohdamme kaiken hallitsemisen tarpeen ja toteutamme Jumalan tahdon:

”Ja nyt minä uskon teidät Jumalan ja hänen armonsa sanan haltuun, hänen, joka on voimallinen rakentamaan teitä ja antamaan teille perintöosan kaikkien pyhitettyjen joukossa.” (Apt.20).

Jos tahdomme seppeleen päähämme, joudumme juoksemaan edessämme olevassa kilvoituksessa, jolla ei ole mitään tekemistä teatterin kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text