Social Icons

Pages

sunnuntai 5. elokuuta 2018

Kiukkua vaiko ylistystä?

Ja hän opetti heidän synagoogissaan, ja kaikki ylistivät häntä. Ja hän saapui Nasaretiin, jossa hänet oli kasvatettu, ja meni tapansa mukaan sapatinpäivänä synagoogaan ja nousi lukemaan. Niin hänelle annettiin profeetta Esaiaan kirja, ja kun hän avasi kirjan, löysi hän sen paikan, jossa oli kirjoitettuna: ’Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille; hän on lähettänyt minut saarnaamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen, saarnaamaan Herran otollista vuotta’. Ja käärittyään kirjan kokoon hän antoi sen palvelijalle ja istuutui; ja kaikkien synagoogassa olevien silmät olivat häneen kiinnitetyt. Niin hän rupesi puhumaan heille: ’Tänä päivänä tämä kirjoitus on käynyt toteen teidän korvainne kuullen’. Ja kaikki lausuivat hänestä hyvän todistuksen ja ihmettelivät niitä armon sanoja, jotka hänen suustansa lähtivät; ja he sanoivat: ’Eikö tämä ole Joosefin poika?’ Niin hän sanoi heille: ’Kaiketi aiotte sanoa minulle tämän sananlaskun: 'Parantaja, paranna itsesi'; 'tee täälläkin, kotikaupungissasi, niitä suuria tekoja, joita olemme kuulleet tapahtuneen Kapernaumissa'. Ja hän sanoi: ’Totisesti minä sanon teille: ei kukaan profeetta ole otollinen kotikaupungissaan. Minä sanon teille totuudessa: monta leskeä oli Eliaan aikana Israelissa, kun taivas oli suljettuna kolme vuotta ja kuusi kuukautta ja suuri nälkä tuli kaikkeen maahan, eikä Eliasta lähetetty kenenkään tykö heistä, vaan ainoastaan leskivaimon tykö Siidonin-maan Sareptaan. Ja monta pitalista miestä oli Israelissa profeetta Elisan aikana, eikä kukaan heistä tullut puhdistetuksi, vaan ainoastaan Naiman, syyrialainen.’ Tämän kuullessaan kaikki, jotka olivat synagoogassa, tulivat kiukkua täyteen  ja nousivat ja ajoivat hänet ulos kaupungista ja veivät hänet sen vuoren jyrkänteelle asti, jolle heidän kaupunkinsa oli rakennettu, syöstäkseen hänet alas. Mutta hän lähti pois käyden heidän keskitsensä.” (Luuk.4).

Kiitos Herralle, satoi koko viime yön ja ulkolämpötila on vieläkin vain 16 astetta! Puhelimen säätiedote lupasi koko kesän ajan viileämpää sateiden ja ukkosten muodossa, mutta nämä lupaukset pitivät vain kerran paikkansa kaupungissamme! Tässähän tuntee itsensä aivan kuin uudeksi ihmiseksi!

Tämänpäiväinen lainauksemme on melko pitkä. Olen viime aikoina katsellut useampaan kertaan ”Jeesus-elokuvaa” joka on tehty uskollisesti Luukkaan Evankeliumin mukaisesti. Siitä jäi erikoisella tavalla mieleen edellinen kohta. Ensimmäistä kertaa elämässäni se valottaa meidän itse kunkin elämää kristittynä aivan omakohtaistenkin kokemusten kautta.

Kaikki on hyvin niin kauan kuin vain summittaisesti lainaamme ja tuomme esiin eri sanankohtia Jumalan Sanana. Mitä luemme Herrastamme?:

”Ja hän opetti heidän synagoogissaan, ja kaikki ylistivät häntä.”
”Ja kaikki lausuivat hänestä hyvän todistuksen ja ihmettelivät niitä armon sanoja, jotka hänen suustansa lähtivät…”

Juuri kenelläkään ei ole mitään uskonnollisia toimenpiteitä vastaan, koska niihin on hyvin laajasti totuttu, aivan kuten luemme lainauksestammekin: ”…ja meni tapansa mukaan sapatinpäivänä synagoogaan ja nousi lukemaan.”

Kuinka elävä kuva tämä onkaan meidänkin ajastamme - niin kuin kaikista menneistäkin ajoista! Kaikki on hyvin riippumatta siitä mistä päin Raamattua luemme kehotuksesta  tai ilman kehotusta. Missä sitten on kiukun ja suuttumuksen syntymisen raja? Mikä sai kuulijat aivan murhanhimon valtaan silloin ja mikä pakottaa meidätkin usein pakenemaan kansanjoukkojen välistä Herramme tavoin?

Sananluku sinänsä sai kuulijat nyökyttelemään hyväksyvästi ja ihailevasti, koska teksti oli tuttu ja usein lainattu ja luettu. Itse Jumalan Sana antoi meille selvääkin selvemmän esikuvan Jumalan Sanan merkityksestä ja sen oikeanlaisesta selittämisestä ja toteutumisesta seisoessaan kuulijakunnan edessä. Jumalan Sana on oma selittäjänsä, mutta mitä merkitystä on kuullulla Sanalla, jos sen merkitys ja tarkoitus ja toteutuminen eivät tule esiin Sanan kokonaistodistuksen pohjalta? Nyt Herramme Jumalan Sanana johti kuulijoiden ajatukset toisiin, selittäviin ja selventäviin sanankohtiin, jotka eivät olleet ollenkaan vallitsevan uskonnollisen omahyväisyyden mukaisia! Ei siis todellakaan riitä jatkuvakaan Sanan lukeminen ja esittäminen,  jos ei Pyhä Henki saa avata meille Sanan kokonaistodistusta ja aikaansaa Kaksiteräisen Sanan Miekan leikkaavaa ja puhdistavaa vaikutusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text