Social Icons

Pages

sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Jumalan aika ja ihmisen aika


”Kuinka kauan, Herra, minut yhä unhotat, kuinka kauan kätket minulta kasvosi? Kuinka kauan minun täytyy kantaa huolia sielussani, päivät päästään murhetta sydämessäni? Kuinka kauan saa vihollinen ylvästellä minua vastaan?(Ps.13).


Viime yönä käännettiin jälleen kelloja talviaikaan, ja tämä sai ajatukseni menemään aiheeseen, josta ei ole oikealla tavalla puhuttu pitkään aikaan. Moni iloitsee ehkä hiukan arveluttavalla tavalla siitä, että tämä päivä on nyt tuntia pidempi, mutta todellisuudessa ihminen ei voi vaikuttaa aikoihin muuta kuin omassa mielessään! Sanan mukaan ihmisellä on halu ja tarve vaikuttaa kaikkeen elinpiirissään, jopa aikaankin. Hän ei lainkaan kysy mielessään, mitä kaikki hänen tekemänsä vaikuttaa toisiin ihmisiin, vaan pohtii lähinnä taloudellista edistymistänsä. Elämme siis kautta aikain narsistisimmassa ajassa, mikä saa meidät huokaamaan raskaasti ja kyselemään:

”Herra, armahda minua, sillä minä olen näännyksissä; paranna minut, Herra, sillä minun luuni ovat peljästyneet, ja minun sieluni on kovin peljästynyt. Voi, Herra, kuinka kauan? Käänny, Herra, vapahda minun sieluni, pelasta minut armosi tähden.” (Ps.6).

Kristillisessä maailmassa on saarnattu ja opetettu tuhansien vuosien ajan kaikesta seurakuntaan liittyvästä ja maailmallisesta kehityksestä, lainaten Paavalin kirjettä Timoteukselle, mutta olimmeko osanneet odottaa jotakin sellaista, mikä nyt eräänlaisten henkisten tsunamien tavoin pauhaa ylitsemme?

”Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. Sillä ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita…” (2.Tim.3).

Me mielestämme aivan oikeutetusti emme kaihtaneet tuoda julki koko luetteloa kaikista huonoista piirteistä, ajatellen nimenomaan jumalalle kielteistä maailmaa. Mutta mikä on aina ollut se tekijä, joka on saanut meidät huudahtamaan aina vain uudelleen:

”Herra, armahda minua, sillä minä olen näännyksissä; paranna minut, Herra, sillä minun luuni ovat peljästyneet, ja minun sieluni on kovin peljästynyt. Voi, Herra, kuinka kauan?”

Todellinen jumalanlapsi on tuskin koskaan aikaisemmin tuntenut itseänsä niin yksinäiseksi ja hylätyksi kuin tässä ajassa, hetkessä! Hän on kaikin tavoin pyrkinyt toteuttamaan Jumalan Sanaa, Hänen tahtoansa, ja ihmettelee nyt kaikkea kokemaansa ja kohtaamaansa. Maailma on aina ollut maailma ja käyttäytynyt sen mukaisesti. Mutta kun Raamattu puhuu rakkauden kylmenemisestä, puhuu se ensisijaisesti ns. kristillisestä maailmasta, ns. uskovaisista! Mitä maailma sanoo ja tekee, ei milloinkaan satuta sellaisella tavalla ja sellaisessa määrin kuin mitä uskovainen tekee toisellensa hengellisyyden varjolla!

”Herra, armahda minua, sillä minä olen näännyksissä; paranna minut, Herra, sillä minun luuni ovat peljästyneet, ja minun sieluni on kovin peljästynyt. Voi, Herra, kuinka kauan?”

Jumalalla on kaikelle oma aikansa ja paikkansa, ja siksi Uusi Testamentti sellaisessa määrin korostaa kärsivällisyyden merkitystä, ottaen esikuvaksi ehkä laajimmassa mittakaavassa kärsineen Jobin, jonka sielullinen ja henkinen kärsimys on jäänyt aivan liiallisesti tuhkakasan ja ruukunpalasen varjoon! Kaikki lohdutus ei olekaan lohdutusta!

”Olkaa tekin kärsivällisiä, vahvistakaa sydämenne, sillä Herran tulemus on lähellä. Älkää huokailko, veljet, toisianne vastaan, ettei teitä tuomittaisi; katso, tuomari seisoo ovella. Ottakaa, veljet, vaivankestämisen ja kärsivällisyyden esikuvaksi profeetat, jotka ovat puhuneet Herran nimessä. Katso, me ylistämme autuaiksi niitä, jotka ovat kestäneet; Jobin kärsivällisyyden te olette kuulleet, ja lopun, jonka Herra antaa, te olette nähneet. Sillä Herra on laupias ja armahtavainen.” (Jaak.5).

Herra näkee ja tietää kaiken kohtaamamme, mutta Hän rakastaa koetella meitä Rakkaudellaan, joka havaitsee pienimmätkin seikat, mitkä ihmiseltä jäävät piiloon!

”Katselkaa kaarneita: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa, eikä niillä ole säilytyshuonetta eikä aittaa; ja Jumala ruokkii ne. Kuinka paljoa suurempiarvoiset te olette kuin linnut! Ja kuka teistä voi murehtimisellaan lisätä ikäänsä kyynäränkään vertaa? Jos siis ette voi sitäkään, mikä vähintä on, mitä te murehditte muusta?” (Luuk.12).

Älkäämme siis pyrkikö siirtelemään hengellisiä kellojamme ja aikojamme, vaan odottakaamme kärsivällisyydellä Jumalan aikaa!

”Hän on niinkuin istutettu puu vesiojain tykönä, joka antaa hedelmänsä ajallaan ja jonka lehti ei lakastu; ja kaikki, mitä hän tekee, menestyy.” (Ps.1).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text