Social Icons

Pages

maanantai 5. toukokuuta 2014

Miettimisen aihetta



En varmaankaan koskaan aikaisemmin ole ottanut tietokonetta syliini sellaisella vakavuudella kuin juuri nyt. Aika rientää ennennäkemättömällä tavalla, ja tuntuu kuin joka toinen päivä olisi tiistai tai torstai, sen mukaisesti mitä kukin päivä merkitsee eri ihmisille, ja mitä noina päivinä teemme, mahdollisesti jotakin miellyttävää. Mitä voitaisiin vielä sanoa tai kirjoittaa, että jonkinlainen selvä muutos kohtaisi meitä? Inhimillisesti en ole koskaan vielä tuntenut itseäni näin avuttomaksi ja vajavaiseksi. Erikoiset tapahtumat eivät voi olla puhuttelematta minua. Oikeastaan aivan päivittäin hyvin voimakas ääni puhuu sisimmässäni, ilman että olisin ollut kykenevä ottamaan tietokonetta syliini ja siirtämään sisimpäni tunteet luettavaan muotoon.

Hiljattain olen joutunut todistajaksi aika erikoislaatuisille asioille.

”Sinä päivänä Herra Sebaot on oleva loistava kruunu ja kunnian seppele kansansa jäännökselle ja oikeuden henki sille, joka oikeutta istuu, ja väkevyys niille, jotka torjuvat hyökkäyksen takaisin porttia kohden.
Ja nämäkin horjuvat viinistä ja hoipertelevat väkijuomasta. Väkijuomasta horjuu pappi ja profeetta; he ovat sekaisin viinistä, hoipertelevat väkijuomasta. He horjuvat näyissä, huojuvat tuomioissa.
Sillä täynnä oksennusta ja saastaa ovat kaikki pöydät - ei puhdasta paikkaa! "Keitähän tuokin luulee taitoon neuvovansa, keitä saarnalla opettavansa? Olemmeko me vasta maidolta vieroitettuja, äidin rinnoilta otettuja? Käsky käskyn päälle, käsky käskyn päälle, läksy läksyn päälle, läksy läksyn päälle, milloin siellä, milloin täällä!" - Niin, sopertavin huulin ja vieraalla kielellä hän on puhuva tälle kansalle, hän, joka on sanonut heille: "Tässä on lepo; antakaa väsyneen levätä, tässä on levähdyspaikka". Mutta he eivät tahtoneet kuulla. Niinpä on Herran sana oleva heille: "Käsky käskyn päälle, käsky käskyn päälle, läksy läksyn päälle, läksy läksyn päälle, milloin siellä, milloin täällä", niin että he kulkiessaan kaatuvat selälleen ja ruhjoutuvat, että heidät kiedotaan ja vangitaan.” (Jes. 28)

Pari päivää sitten osallistuin kokoukseen, jossa pääpuhuja alkoi voida huonosti ja oksensi vatsansa tyhjäksi puhujanlavalle. Hän tuskin oli juovuksissa, mutta tapahtuma jätti syvät jäljet mieleeni. Tämän ajan julistajat eivät horju ja voi huonosti normaalin alkoholin vaikutuksesta, vaan tietynlainen ajan henki ja juovuttava vaikutus ovat saaneet valtaansa pääosan julistajista. Kun ihminen oksentaa vatsansa tyhjäksi melko täyden salin edessä, ei se voi olla tuomatta mieleen tätä raamatunkohtaa!
Meille on menneiden vuosikymmenien aikana toistuvasti, oikeastaan päivästä päivään, haluttu kuuluttaa lepoa väsyneille, kerrottu siitä ainoasta levähdyspaikasta, joka meille todellisuudessa on tarjolla, mutta mitä ovat lukemattomat julistajat tehneet? Ei ole tahdottu ymmärtää jumalallista tarkoitusta ja tietä tässä ajassa. Onko vikaa ollut julistuksessa vai vain kuulijoissa, jotka eivät selvästikään ole ymmärtäneet kuulemansa tarkoitusta. On kuultu sanoja ja ilmaisuja, sanankohtia toinen toisensa perään, mutta levon sijasta on tullut ahdistus ja masentuneisuus!
Mitä ihmiset sitten todellisuudessa ovat kuulleet? Mitä on heille julistettu ja missä tarkoituksessa? Yleinen linja kaikkialla seuraa lainaamaamme sanankohtaa Jesajan kirjasta. Julistetaan julistamisen tähden, tietynlaisen ihmiskunnian saavuttamiseksi. Ei nähdä mitään pahaa siinä, jos ihmisille luvataan kaikenlaista ohitse Jumalan Sanan todistuksen. On liikaa yksikin tapaus, jossa ihmisiä yllytetään tekemään jotakin, mihin he eivät ole valmiita. Aikanaan joku kuoli kaaduttuaan rukousjonossa selälleen, koska tuolloin ei vielä ollut kiinniottajia. Nyt joku loukkaantuu julistajan yllytyksen johdosta, tehden jumalallisen läsnäolon kyseenalaiseksi. Kuka kohta enää voi uskoa mihinkään hengelliseen toimintaan?
Julistuksessa ja toiminnassa on enemmän kuin koskaan aikaisemmin jumalisuuden ulkokuori, mutta hedelmä puhuu omaa voimakasta kieltään. Silmiäni ja ymmärrystäni avasi erikoisella tavalla erään julistajan puheiden keskellä julkituotu ajatus: ”Filosofia on kuin pimeä huone, josta etsitään mustaa kissaa, jota siellä ei ole ollenkaan!” Joissakin kielissä on Uuden Testamentin turhia ajatuksia koskevissa kohdissa käytetty sanaa filosofia. On myös olemassa tutkimushaara, joka koskee kuvitteellista ja teoreettista filosofiaa. Eli moninkertainen ajatusmaailma, joka perustuu olettamuksiin toinen toisensa jälkeen, niin että yksinkertainenkin ihminen voi käsittää olevan kysymyksen ihmisjärjen äärettömästä suuntautumisesta todella tutkimattomiin ja todistetta vaille jääviin avaruuksiin. Ihminen järkeilee, pohtii, tutkii, mutta perustaa kaiken omaan viisauteensa ja ymmärrykseensä, todistaen eri tiedon kerrostumista, perusteita vaille jäävin väittein!
Eikö lainaamamme kohta puhu juuri tällaisesta viisaudesta ja asenteesta, joka on nyt vallannut erilaiset hengelliset piiritkin?
”Niinkuin minä Makedoniaan lähtiessäni kehoitin sinua jäämään Efesoon, käskeäksesi eräitä kavahtamaan, etteivät vieraita oppeja opettaisi eivätkä puuttuisi taruihin ja loppumattomiin sukuluetteloihin, jotka pikemmin edistävät turhaa mietiskelyä kuin Jumalan armotaloutta, joka perustuu uskoon, niin kehoitan nytkin. Mutta käskyn päämäärä on rakkaus, joka tulee puhtaasta sydämestä ja hyvästä omastatunnosta ja vilpittömästä uskosta. Muutamat ovat hairahtuneet niistä pois ja poikenneet turhiin jaarituksiin, tahtoen olla lainopettajia, vaikka eivät ymmärrä, mitä puhuvat ja minkä varmaksi väittävät.” (1.Tim.1)

”Jos siis on jotakin kehoitusta Kristuksessa, jos jotakin rakkauden lohdutusta, jos jotakin Hengen yhteyttä, jos jotakin sydämellisyyttä ja laupeutta, niin tehkää minun iloni täydelliseksi siten, että olette samaa mieltä, että teillä on sama rakkaus, että olette sopuisat ja yksimieliset ettekä tee mitään itsekkyydestä tai turhan kunnian pyynnöstä, vaan että nöyryydessä pidätte toista parempana kuin itseänne ja että katsotte kukin, ette vain omaanne, vaan toistenkin parasta.” (Fil.2)

Missä on tänään löydettävissä rakkauden lohdutus, Hengen yhteys, sydämellisyys ja laupeus, missä täydellinen ilo, samanmielisyys, sama rakkaus, sopu ja yksimielisyys? On helppoa kuuluttaa vuosikymmenestä toiseen ja vuodesta toiseen Kristuksen olevan vastaus kaikkiin näihin asioihin. Herraamme vetoaminen on oikotie juuri siihen, mitä Herramme kerran joutuu sanomaan lukemattomille hurskaille sieluille: ”Niin te siis tunnette heidät heidän hedelmistään. Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'. Sentähden on jokainen, joka kuulee nämä minun sanani ja tekee niiden mukaan, verrattava ymmärtäväiseen mieheen, joka huoneensa kalliolle rakensi.” (Matt.7)
Moni sanoo tänä päivänä toteuttavansa kaikkia luettelemiamme ominaisuuksia puheissaan ja tekemisissään, todistaen siitä, millainen Herramme on. Mutta millaisia meidän tulee olla? Mainitaan samanmielisyys ja yksimielisyys, mikä ei koskekaan meidän Herraamme vaan nimenomaan meitä Jumalan kansana! Kaikki mainitsemamme ominaisuudet ovat siis se, mitä meiltä odotetaan, vaaditaan! Ilman näitä ominaisuuksia jumalanpalveluksemme on turha, mitätön! Mitä saamme kerran, ehkä odottamattoman piankin, kuulla omalla kohdallamme?
En voi olla toistamatta sitä koko elämäni ajan: meillä ei ole pienintäkään epäselvyyttä sen suhteen, mitä meiltä odotetaan suhteessamme Jumalaan ja toinen toiseemme! Me tiedämme aivan tarkkaan mitä meille on saatettu tietoon velvollisuutena vähäisintäkin veljeämme ja sisartamme kohtaan!
Tässä elämässä eivät suurimmat vaikeutemme perustu maailman turmelukseen, vihaan meitä uskovaisia kohtaan. Suurin vaikeutemme perustuu siihen, että me olemme siirtäneet kaiken vastuun Herrallemme, rakentaen omien näkemystemme ja oppirakennelmiemme hiekkaperustalle, niin että oikeastaan jokainen vähänkin valveutunut jumalanlapsi itkee yksinäisyyttään, minä itse mukaan luettuna! Tämä on tosin osa koulutustamme ja koettelemuksiamme, mutta kaikesta huolimatta totuus säilyy loppuun asti. Mitä kerrotaan meille tuomiosta, jonka alaisina jokainen olemme: ”Niin Kuningas vastaa ja sanoo heille: 'Totisesti minä sanon teille: kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle'. 'Totisesti minä sanon teille: kaiken, minkä olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle'!” (Matt.25)
Miten tuoda tämä asia esiin sellaisella tavalla, että viimeinkin käsittäisimme vastuumme jokaisesta kohtaamastamme ihmisestä? Ei ole kysymys juuri nyt niistä ihmisistä, jotka ovat jossakin muussa hetkessä tai kauempana: kysymys on ennen kaikkea jokaisesta lähipiiriimme kuuluvasta. Ketään ei ole tarkoitettu jätettäväksi yksin, kenenkään ei tulisi itkeä yksinäisyyttänsä ja hylätyksi tulemista! Itse asiassa jokainen on vain yhden euron päässä meistä. Useimmilla operaattoreilla on todella halpa liittymä, jonka kuukausimaksu ei rasita ketään, ja silti puhelut maksavat korkeintaan euron päivässä! Eikö ole nyt viimeinen aika vaipua todella vakavaan rukoukseen pyytäen Herralta opastusta ja neuvoa tässä asiassa?
Me saatamme ihmetellä kaikkia luoksemme kantautuvia viestejä ihmisten ongelmista ja suorastaan järkyttävistäkin tilanteista. Muistelkaamme menneitä vuosia toimintamme alkuajoilta ja keskivaiheiltakin. Matkat toiseen ääreen maatamme eivät puhuttaneet ketään kustannusten tai vaivojen puolesta. Ihmiset pitivät yhteyttä toisiinsa rahaa ajattelematta, aikaa ajattelematta. Nyt vihollinen on liikkeellä entistä voimallisemmin pyrkien eristämään meidät toisistamme. Omassakin keskuudessamme on ollut tietynlainen filosofia vuosikymmenien ajan, jota kuvaa kuulemamme kertomus siitä, kuinka pimeästä huoneesta etsitään mustaa kissaa, jota ei siellä ole ollenkaan!
Jumala on todistajamme, ettei meidän maassamme, niissä piireissä, jotka alusta alkaen ovat pitäytyneet yksinomaan Jumalan Sanaan, ole tapahtunut mitään sellaista negatiivista asiaa, joka olisi ollut aiheellinen kerrottavaksi eteenpäin, jopa ulkomaille asti! On vain puhuttu panetellen mustista kissoista, joita ei kukaan ole nähnyt, joita ei ole todistettu olevan olemassa! Siten on järkyttävässä määrin ajauduttu pois totuudesta jopa sieluja vahingoittaviin valheisiin. Jopa johtavassa asemassa olevat julistajat ovat nämä valheet uskottuaan joutuneet niiden tuoman kirouksen alaisiksi, sitä itse käsittämättä. Neljäsataa profeettaa lausui aikanaan oman arvionsa, ollen silti väärässä yhden aidon Jumalan palvelijan todistuksen edessä! Joka uskoo valheita, useammankin väärän todistajan kertomana, joutuu itse samojen valheiden alle!
Suurin kärsimyksemme tässä ajassa ei siis perustu mihinkään muuhun kuin rakkauden kylmenemiseen ja oikeaoppisuuteen perustuvaan hylkäämiseen. Kukaan meistä ei voi olla sitä, miksi Hyvä Jumala on meidät tarkoittanut, koska veljemme ja sisaremme eivät suo meille mahdollisuutta siihen! Yksin kuljemme itse kukin oman ristimme alla, mutta tämä ei sulje pois sitä, mitä yksi merkittävimmistä jumalanpalvelijoista aikanaan sanoi: ”Sinne ei ole pääsevä kuin vain täydellinen rakkaus!”

On suurinta mahdollista jumalanpilkkaa väittää tämän täydellisen rakkauden olevan totta keskuudessamme! Suuri tiedon määrämme on tuomiona yllämme, jos emme rakenna Kristus-kalliolle, toteuttaen kuulemaamme käytännössä!

”Sillä hyvä sanoma on julistettu meille niinkuin heillekin; mutta heidän kuulemansa sana ei heitä hyödyttänyt, koska se ei uskossa sulautunut niihin, jotka sen kuulivat. Sillä me pääsemme lepoon, me, jotka tulimme uskoon, niinkuin hän on sanonut: "Ja niin minä vihassani vannoin: 'He eivät pääse minun lepooni'", vaikka hänen tekonsa olivat valmiina maailman perustamisesta asti. Sillä hän on jossakin sanonut seitsemännestä päivästä näin: "Ja Jumala lepäsi seitsemäntenä päivänä kaikista teoistansa"; ja tässä taas: "He eivät pääse minun lepooni". Koska siis varmana pysyy, että muutamat pääsevät siihen, ja ne, joille hyvä sanoma ensin julistettiin, eivät päässeet siihen tottelemattomuuden tähden, niin hän taas määrää päivän, "tämän päivän", sanomalla Daavidin kautta niin pitkän ajan jälkeen, niinkuin ennen on sanottu: "Tänä päivänä, jos te kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydämiänne." (Hebr.4)

Markku Vuori

Jatkuu…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text