Social Icons

Pages

sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Ei oikealle eikä vasemmalle! 2


”Ole vain luja ja aivan rohkea ja noudata tarkoin kaikessa sitä lakia, jonka minun palvelijani Mooses on sinulle antanut; älä poikkea siitä oikealle äläkä vasemmalle, että menestyisit, missä ikinä kuljetkin. Älköön tämä lain kirja sinun suustasi poistuko, vaan tutkiskele sitä päivät ja yöt, että tarkoin noudattaisit kaikkea, mitä siihen on kirjoitettu, sillä silloin sinä onnistut teilläsi ja silloin sinä menestyt.” (Joos.1).

Harvoin olen ollut niin kiitollinen Jumalalle syksyn saapumisesta kuin juuri nyt, vaikka olenkin kesän lapsi! Erikoiskuuma kesä on joillekin suuri ilon aihe, mutta koko kesän ajan omassa mielessäni oli melkoinen murhe viljelijöiden ja vanhojen ja sairaiden ihmisten puolesta. Kaikella on paljon laajempia merkityksiä kuin mitä itsekäs lämmöstä nautiskelija tulee edes ajatelleeksi. Itsestäni huomaan vieläkin, että kuumuudella on yhä jälkivaikutusta yöuniini, niin että olen parin päivän ajan ollut todella väsynyt, oikeastaan uupunut.

Viimeksi kirjoitimme puheittemme ja sanojemme vaikutuksesta elämäämme niin maallisessa, kuin seurakunnallisessakin mielessä. En voi mitään sille, että mieleeni nousee sanankohta, joka valaisee aihettamme aivan erityisellä tavalla:

”Minä luon huulten hedelmän, rauhan, rauhan kaukaisille ja läheisille, sanoo Herra, ja minä parannan hänet. Mutta jumalattomat ovat kuin kuohuva meri, joka ei voi tyyntyä ja jonka aallot kuohuttavat muraa ja mutaa. Jumalattomilla ei ole rauhaa, sanoo minun Jumalani.” (Jes.57).

Millaisten ääniaaltojen vyöryssä olemmekaan eläneet koko elämämme ajan! Lainauksemme merkitys on hyvinkin laaja ja kattaa monia asioita, mutta mieleeni tulevat erikoisesti ”mura ja muta”, joita itse olen saanut tarkkailla Välimeren rannalla aaltojen ja tuulten pauhatessa. Kysymys on jatkuvasta, edestakaisesta liikkeestä, jolle ei näytä olevan loppua. Ajattelen siis ihmiskieltä ja kaikkea sen aikaansaamaa. Eikö juuri tähän perustukin varoitus oikealle tai vasemmalle poikkeamisesta? Miten ihminen vaikuttaa toinen toiseensa? Kehon kieli on oma kokonaisuutensa, mutta kaikkein suurin negatiivinen vaikutus ihmisten elämässä perustuu ääniaaltoihin, joita suumme ja kurkkumme liikkeet aikaan saavat. Toki koemme ikäviä asioita muutenkin, mutta suurinta mielipahaa on aina tuottanut kieli, joka ei ääntele vain ääntelemisen tähden, vaan julkituo ajatuksia, jotka satuttavat ihmislapsen mieltä ja olemusta aivan käsittämättömällä tavalla.

”Myös kieli on tuli, on vääryyden maailma; kieli on se meidän jäsenistämme, joka tahraa koko ruumiin, sytyttää tuleen elämän pyörän, itse syttyen helvetistä. Sillä kaiken luonnon, sekä petojen että lintujen, sekä matelijain että merieläinten luonnon, voi ihmisluonto kesyttää ja onkin kesyttänyt; mutta kieltä ei kukaan ihminen voi kesyttää; se on levoton ja paha, täynnä kuolettavaa myrkkyä. Kielellä me kiitämme Herraa ja Isää, ja sillä me kiroamme ihmisiä, Jumalan kaltaisiksi luotuja; samasta suusta lähtee kiitos ja kirous. Näin ei saa olla, veljeni.” (Jaak.3).

Lainauksemme puhuu ”samasta lähteestä”. Mitä luimme hetki sitten?: ”Mutta jumalattomat ovat kuin kuohuva meri, joka ei voi tyyntyä…” Kuinka näkymättömällä tavalla eksyttävä onkaan se ilmapiiri, jossa ei nähdä puheiden todellista merkitystä, niin että jos mahdollista, aito uskovainenkin eksytetään puheiden alueella osallistumaan ”muran ja mudan” levittämiseen, kuohuttamiseen!

”Sinä kansa, joka asut Siionissa, Jerusalemissa, älä itke! Hän on sinulle totisesti armollinen, kun apua huudat; sen kuullessaan hän vastaa sinulle kohta. Vaikka Herra antaa teille hädän leipää ja ahdistuksen vettä, niin ei sinun opettajasi sitten enää kätkeydy, vaan sinun silmäsi saavat nähdä sinun opettajasi. Ja sinun korvasi kuulevat takaasi tämän sanan, milloin poikkeatte oikealle tai vasemmalle: ’Tässä on tie, sitä käykää.’ Silloin sinä havaitset saastaiseksi veistettyjen jumalankuviesi hopeapäällystyksen ja valettujen jumalankuviesi kultakuoren; sinä viskaat ne pois kuin inhotuksen, sinä sanot niille: ’Ulos!’.” (Jes.30).

Kuinka usein puheemme onkaan kuin jumalankuva, jolle kuuluu sanoa ”Ulos!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text