Social Icons

Pages

perjantai 9. lokakuuta 2015

Senkaltaisia karta! Osa 1


”Näin on Herra sanonut: ’Astukaa teille ja katsokaa ja kysykää muinaisia polkuja, kysykää, mikä on hyvä tie, ja vaeltakaa sitä, niin te löydätte levon sieluillenne…’” (Jes.6)

Olen suuresti mieltynyt tähän sanankohtaan! Mikä siinä on niin merkittävää meillekin tässä ajassa? Herran Tie ja tiet ovat säädetyt ja vahvistetut jo ennen maailman perustamista, eikä Herramme muuta mieltään Sanansa suhteen. Hän on tehnyt suunnitelmansa ja tuonut sen esiin kirjoitetussa Sanassa. Meille on jätetty ratkaisuvalta sen suhteen, arvostammeko sitä teoillamme ja elämällämme, vai jätämmekö sen omaan arvoonsa.

Mielestäni yksi merkittävimmistä luvuista Raamatussa on Roomalaiskirje 14. Se tulisi ottaa paljon laajemmin huomioon jokapäiväisessä elämässämme. Meidän on erotettava toisistaan yksittäisen ihmisen henkilökohtainen elämä ja kristillinen opetus. Meille on annettu aivan inhimillisesti käsittämätön valinnanvapaus, jonka me hyvin helposti näytämme unohtavan.

”Mutta sinä, minkätähden sinä tuomitset veljeäsi? Taikka sinä toinen, minkätähden sinä halveksit veljeäsi? Sillä kaikki meidät asetetaan Jumalan tuomioistuimen eteen. Sillä kirjoitettu on: ’Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, minun edessäni pitää jokaisen polven notkistuman ja jokaisen kielen ylistämän Jumalaa’. Niin on siis meidän jokaisen tehtävä Jumalalle tili itsestämme. Älkäämme siis enää toisiamme tuomitko, vaan päättäkää pikemmin olla panematta veljenne eteen loukkauskiveä tai langetusta. Minä tiedän ja olen varma Herrassa Jeesuksessa, ettei mikään ole epäpyhää itsessään; vaan ainoastaan sille, joka pitää jotakin epäpyhänä, sille se on epäpyhää.” (Room.14).

Mistä johtuu suurin osa kristikunnan vaikeuksista ja tuomitsevista mielistä? Koko 14. luku tuo silmiemme eteen esillä olevan asiamme ”kirpuista” ja muista pomppivista olioista, jotka ikään kuin suuren lampun syttyessä aivoissaan alkavat ideoimaan ”hengellisiä totuuksia”, joilla ei hetken kuluttua ole mitään tekemistä kirjoitetun Sanan kanssa.

Seurattuani kristillistä elämää jo vuodesta 1964 lähtien, olen joutunut toteamaan aivan käsittämätöntä ristiriitaisuutta kirjoitetun Sanan ja luotujen oppijärjestelmien suhteen. Yksi ensimmäisistä mieleeni jääneistä sanankohdista oli:

”Ja siellä on oleva valtatie, ja sen nimi on ’pyhä tie’: sitä ei kulje saastainen; se on heitä itseänsä varten. Joka sitä tietä kulkee, ei eksy - eivät hullutkaan.” (Jes.35)

Jo alusta lähtien tiedostin Herramme puheista kaidan tien ja ahtaan portin. Mutta suurta hämmästystä on aina tuottanut katsella eri julistajien ja opettajien luomia kulkuväyliä, jotka suurella arvovallalla ilmoitettiin ainoaksi tieksi uskovaisille. Useimmat näistä olivat kuin nuoralla tanssijan trapetsivaijeri, jolle pienempiä ja suurempia pelosta vapisevia ihmisiä johdettiin. Itselläni on valikoiva korkean paikan kammo, ja jo siitä syystä kavahdan noita vaijereita, jotka on kiristetty erilaisten syvyyksien ylitse. Samoin vierastan kovin ahtaita paikkoja pelkästään jo luettuni Sanasta:

”…se Jumala, joka on minun vahva turvani ja johdattaa nuhteetonta hänen tiellänsä, tekee hänen jalkansa nopeiksi niinkuin peurat ja asettaa minut kukkuloilleni, joka opettaa minun käteni sotimaan ja käsivarteni vaskijousta jännittämään. Sinä annat minulle pelastuksen kilven; ja kun sinä kuulet minun rukoukseni, teet sinä minut suureksi. Sinä annat minun askeleilleni avaran tilan, ja minun jalkani eivät horju.” (2.Sam.22).

Mielessäni soi samanaikaisesti tieto siitä, kuinka kaikki on salattu viisailta ja ymmärtäväisiltä ja paljastettu lapsenmielisille! Kenen lapsenmielisen mieleen tulisi trapetsi tai jokin hyvin ahdas tila, johon hän haluaisi tunkeutua? Jumalamme on tehnyt tiet suoriksi, mutta ihminen etsii mitä moninaisimpia mutkia ja kiemuroita. Miksi kaikki tällainen Sanan halveksinta ja vääristely? Takana on aivan käsittämätön näyttämisen halu, joka useimpien kohdalla kuitenkin on päätynyt katastrofiin ja hurjaan pudotukseen. Sääliksi vain käy niitä sieluja, jotka ovat tähän leikkiin mukaan lähteneet ja vahingoittaneet itseään siinä määrin, että ovat kääntäneet selkänsä kaikelle kristilliselle!

Jatkuu huomenna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 

Sample text

Sample Text

Sample Text